Iran-Irak-krigen

  • HHX 3. år
  • Historie B
  • 10
  • 13
  • 3685
  • PDF

Iran-Irak-krigen

Større opgave i Historie om krigen i 1980'erne mellem Irak og Iran.

Problemformulering
Først en redegørelse af Irak op til angrebet på Iran 1980. Herefter vil der være en analyse af årsagerne til at Saddam Hussein angriber Iran i 1980, og den efterfølgende militære konflikt frem til 1988. Til slut en vurdering af de to landes forhold i dag, har krigen haft betydning?

Studienets kommentar

Flot sprog og stor videnshorisont. Opgaven mangler dog kildeanalyse og en kildekritisk dimension.

Indhold

Indledning 3
Metode 3
Problemformulering 3
Irak før krigen 3
Krigen mod Iran 6
Situationen i Irak under krigen 9
Fred mellem Irak og Iran 10
Krigens resultat 10
Forholdet mellem Irak og Iran I dag 10
Kildeliste 12
Kilde 1 12
Kilde 2 12
Kilde 3 12
Kilde 4 12
Kilde 5 12
Kilde 6 12
Kilde 7 12
Kilde 8 12
Kilde 9 12
Kilde 10 12
Kilde 11 12
Kilde 12 12
Kilde 13 13
Kilde 14 13
Kilde 15 13

Uddrag

Indledning
I opgaven vil der blive redegjort for den overordnede situation i Irak før invasionen af Iran. Herefter en analyse af hvad motiverne og årsagerne til Saddam Husseins angreb på Iran. Der vil blive analyseret på både de militære, økonomiske, og politiske årsager.

Irak og Iran har traditionelt igennem tiderne haft mange konflikter. Men den militære konflikt fra 1980-88 også kendt som den Første Golfkrig har uden tvivl haft sin påvirkning og indflydelse. Til sidst vil der være en vurdering af de to landes forhold i dag, og om krigen har haft en betydning.

Metode
De mest anvendte kilder er tre forskellige bøger. ”Irak før og nu” af John King, ”Irak: Fra diktatur til demokrati?” af Michael Irving Jensen og ”Saddam Hussein og Irak” af David Downing. De tre er ikke efter et objektivt synspunkt, idet de er skrevet af forskellige forfattere, og dermed vil de bære præg af egne holdninger og til dels et vestligt synspunkt.

Irak før krigen
I 1963 blev Abd al-Karim Qasims regering væltet ved et statskup. Kupmagerne var bl.a. de to Arif-brødre, Abd al-Salam og Abd al-Rahman og medlemmer af det irakiske Baath-parti. Tiden efter kuppet var der en intern magtkamp i det nye lederskab samt internt i Baath-partiet. Abd al-Salam Arif der var blevet præsident efter kuppet, vandt magtkampen i forhold til Baath-partiet, som efter seks måneder havde udspillet sin rolle i den nye regering.

Den politiske ustabilitet efter kuppet i 1963 medførte en massiv kapitalflugt fra landet, derfor så Abd al-Salam Arif sig nødsaget til at nationalisere alle banker og forsikringsselskaber. I 1966 overtog Abd al-Rahman præsidentembedet efter sin bror, Abd al-Salam Arifs død. De efterfølgende år fra 1966-68 var præget af uro i den irakiske ledelse og i hele regionen. Det hele kulminerede med „den arabiske nations” nederlag i Seksdagskrigen i 1967 til Israel. Nederlaget var en kæmpe ydmygelse for den arabiske verden, dette resulterede i at et nyt statskup fandt sted i Irak i sommeren 1968... Køb adgang for at læse mere

Iran-Irak-krigen

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.