Delopgave B: Irans atomprogram

Her finder du vores opgavehjælp til Delopgave B: Irans atomprogram fra eksamenssættet “Værdier”, der blev brugt til eksamen i Samfundsfag A på STX d. 4. december 2020.

Opgaveformuleringen lød:

2. Sammenlign de syn på USA’s politik overfor Iran, som kommer til udtryk i bilag B1, B2 og B3. I sammenligningen skal du anvende teorier om international politik.

3. Du er politisk rådgiver for Danmarks udenrigsminister. Skriv et notat til udenrigsministeren, som sætter vedkommende i stand til at formulere en strategi for Danmarks udenrigspolitiske samarbejde med EU og USA i forhold til Iran. Notatet skal tage udgangspunkt i bilag B4, og du skal anvende viden om mål og muligheder i dansk udenrigspolitik.

Her ser du et uddrag fra siden Hjælp til at forstå B1, B2 og B3

I B3 ser vi et positivt syn på, at USA har meldt sig ud af atomaftalen med Iran. Det kan vi se ved, at Donald Trump kalder aftalen for “forfærdelig” og siger, at han valgte at trække USA ud for at forhindre, at Iran får atomvåben. Trump fremhæver også, at Iran er en trussel for verden og at Iran behandler sin befolkning dårlig. Trump mener, at sanktionerne vil tvinge Iran til at ændre adfærd. Trump mener altså, at det vil have positive konsekvenser, at USA har meldt sig ud.

Ved første øjekast kan det godt være svært at se, hvilken international politisk teori, der passer på bilag B3. På den ene side snakker Trump om “fred, samarbejde og fælles gevinster med alle”, hvilket kan tolkes som et idealistisk perspektiv. Men på den anden side mener Trump ikke, at atomaftalen vil virke og at unilaterale sanktioner er nødvendige, hvilket taler for et realistisk perspektiv.

Vi mener, at den engelske skole er den teori, der passer bedst på bilag B3. Vi ser fire centrale aspekter ved den engelske skole i bilaget.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Delopgave B: Irans atomprogram

[6]
Bedømmelser
 • 05-05-2021
  Givet af 3.g'er på STX
  I er altid knivskarpe
 • 10-02-2023
  Givet af 3.g'er på STX
 • 01-03-2022
  Givet af 3.g'er på STX
 • 04-10-2021
  Givet af 3.g'er på STX