Analyse af Novellen "Det Kunne Være Græs" - SSO

 • HF 2. år
 • Dansk A (SSO)
 • 7
 • 10
 • 3705
 • PDF

Analyse af Novellen "Det Kunne Være Græs" - SSO

Større skriftlig opgave som indeholder en analyse af novellen "Det kunne være græs" som er skrevet af Helle Helle. Den kommer blandt andet ind på personkarakteristik, temaer og teksten i forhold til postmodernismen og Helle Helles forfatterskab.

Studienets kommentar

En ok større skriftlig opgave. Den vil være god, hvis du skal danne dig et overblik over teksten og konflikten imellem karaktererne. Vær opmærksom på, at der flere steder bruges personlige meningstilkendegivelser om teksten. Dette bør undgås.

Indhold

Indledning: kort info om forfatteren og emnet
Analyse: af "Det kunne være græs" af Helle Helle
Perspektivering og tolkning: Belysning af emner og forløb
Konklusion: opsamling og svar på problemløsning
Litteraturliste

Uddrag

Analyse af ”Det kunne være græs” af Helle Helle
Synsvinklen i ”Det kunne være græs” er en jeg fortæller, og novellen omhandler fortællerens forhold til sin mand og et par dage i deres liv, hvor de skal flytte. Herudover hører man også om svogerens og hans forlovede.
Novellen forløber kronologisk, dog med en del flashbacks. Teksten er opbygget med en masse afsnit. Sproget er meget enkelt og nemt at læse.
Fortælleren er en kvinde, som bor sammen med sin mand Erik i et hus, og de skal flytte sammen, til den anden ende af landet. Hun er et ordens menneske, som gerne vil have, at alt ting er sat ordentligt på plads, og at der er system i tingene For mig at se er det noget rod. Der er ikke styr på indholdet i en affaldssæk; det hele vælter sammen, når man sætter den fra sig. Hun vil gerne have det er perfekt, selvom det tager længere tid. Senere i forløbet, hvor de skal flytte dagen efter, er hun ikke nået ret langt med hendes papkasser, Erik er virkelig nået langt med de sorte sække, det går ikke så hurtigt med mine kasser. Alligevel vil jeg til hver en tid fastholde, at det betaler sig at pakke grundigt ned og selvom hun jo godt kan se, at Erik er noget længere end hende, kan man heraf se, at hun stadig ikke vil lade sig slå ud, og hun tror selv, hun er den bedste. I linjerne lige efter, 11-14, udtaler hun også, at det må være meget nemmere at pakke hendes papkasser ud, når de når frem til målet, så hun må have gjort en del af det arbejde allerede nu, igen sætter hun sig selv i en position, hvor hun ikke vil være dårligere end andre. Et andet sted hvor hendes perfektionisme tydeligt bliver beskrevet er deres afskedsmiddag. Fredag eftermiddag planlægger vi en slags afskedsmiddag, bare for os selv. Vi vil spise rejer og drikke hvidvin af de glas jeg endnu ikke har fået pakket ned. At de vælger, at spise rejer og drikke hvidvin, giver et klart indtryk af, at hun vil have det skal være noget fint og perfekt, men samtidig udtrykker hun også en klar usikkerhed på sig selv, da hun stadig ikke har fået pakket de glas ned, selvom de skal flytte dagen efter. Hun udviser en tvivl på sig selv, om hun virkelig når det. Den forestilling hun har om lørdagen, hvor de skal flytte, (andet afsnit side 33, som slutter side 34) kan man også tydeligt se at det enkle, stille, rolige perfektionisme skinner igennem, det hele skal helst forløbe efter hendes planer og ideer om, hvad der er bedst for hende, uden omtanke på de andre, som også skal være med til at flytte den dag. Og jeg har ikke lyst til at være selskabelig på lørdag, når vi rejser herfra. Fordi hun ikke har lyst til at være selskabelig den dag, så mener hun der skal være stille, og at folk ikke skal snakke, selvom det godt kunne være, nogen af de andre gerne ville snakke sammen, og få noget godt ud af sådan en lang køretur.
Birgit er fortællerens svogers forlovede. Hun bliver beskrevet, som en person, der ikke kan finde ud af at stoppe ved folks personlige grænser, og der kommer hun brasende ind på badeværelset, imens jeg var ved at vaske mig Hun formår ikke at forstå, at nogen ting, dem gør man bare ikke. Jeg tror, ikke hun gør det bevidst, hun kan bare ikke se, at... Køb adgang for at læse mere

Analyse af Novellen "Det Kunne Være Græs" - SSO

[7]
Bedømmelser
 • 17-10-2009
  alt ved denne her opgave var rigtig godt. mangler bare stadigvæk denne her konklusion syntes jeg ikke rigtig var der.
 • 26-09-2008
  der skrives meget om helle helle og perioden og analysen af novellerne er ikke særlig dybdegående
 • 20-03-2013
  rigtig okeyyyyyyyyyyy
 • 15-03-2011
  Virkelig god og velskrevet opgave