Analyse af Flyvende Sommer

  • STX 3.g
  • Dansk A
  • 12
  • 6
  • 2666
  • PDF

Novelleanalyse: Analyse af Flyvende Sommer

Novelleanalyse af novellen "Flyvende Sommer" af Martin Andersen Nexø. Eleven foretager en analyse og fortolkning af novellen, hvor bl.a. komposition, fortæller, symboler og temaer behandles.

Lærers kommentar

En meget flot analyse og fortolkning, hvor du har godt fat i novellens tema og budskab, og fint at skrive at der er flere en et. Godt arbejde med både miljøkarakteristik og personbeskrivelse, som du gør meget dybdegående og grundigt. Også godt at du flere steder underbygger med citater og tekststeder.

Du bruger mange danskfaglige analysebegreber, som in medias res, synsvinkler, og godt at du skriver hvilken funktion de forskellige litterære greb har for novellen. Fx mht. kompositionen.

Rigtigt godt at du indplacerer den i ”toppen af isbjerget”-genren, og fint at perspektivere til Vesterbro, som vi lige har læst.

Dit sprog er uden fejl, og stilen har en god længde.

Flot arbejde.

Studienets kommentar

En udmærket analyse, der kommer rigtig langt i sine fortolkninger. Desværre er der en del sproglige og kommafejl, som trækker ned. Det er fint at læse novellen biografisk ud fra Nexøs liv, men det er forkert at sige, at forfatteren er fortæller i novellen.

Uddrag

Novellen Flyvende Sommer fra 1908 er skrevet af proletarforfatteren Martin Andersen Nexø, og omhandler en fattig mors to sønners kamp imod samfundet. Samfundet prøver at inddrage brødrene i systemets cyklus, men de to brødre går deres egen vej, og får en dag smagt lidt af den virkelige verden udenfor Københavns skumle baggårde. Novellen stammer fra novellesamlingen ”Af Dybets Lovsang”, og hører under genren kollektiv novelle, da de to brødre symboliser en hel befolkningsgruppe: arbejderklassen i storbyen.

Hele novellen starter dybt nede i et hul af en lejlighed, hvor de to ludfattige og faderløse brødre Peter og Karl lever med deres kærlige mor. De to brødre lærer fra starten af deres liv, at de er født med et medansvar for at forsørge familien og opretholde deres lille hule i dybet, som udgør deres verden. Da begge brødre når en alder over syv år, skal de inddrages i systemet, de skal nemlig begynde i skole, men dette passer ikke brødrene: for det første forhindre skolen brødrene i at tjene penge på samme niveau som før, og for det andet vidste de to drenge godt, at de ikke hørte ind under samfundet og dermed heller ikke ind i skolen. I skolen sidder de to drenge som to døde hylstre udenpå, men som indeni arbejder på forbedrer og finde nye indtægtskilder. En dag på vej i skole løber lillebroren Karl den forkerte vej, og storebroren Peter løber efter ham, men da Peter når ham, har de begge sat samme kurs væk fra skolen og ud på eventyr i de riges kvarter. På deres eventyr ud af strandvejen går de stolt som to vagabonder, og når til sidst en tilsyneladende forladt villahave, hvor der står et kirsebærtræ midt på plænen. De to drenge gør hundredvis af spurve, som er i gang med at plyndre træet, selskab. Imens de sidder og gnasker løs, kommer ejeren, en ...

---

Disse to eksempler beskriver godt temaerne i novellen, som jeg mener blandt andet er uligheden i samfundet. Selv er Martin A. Nexø kommunist og tilhænger af den socialistiske gren anarkisme, anarkisme mener, at ingen skal bestemme over en anden mand, alle er altså lige, og skaber af deres eget liv. Anarkister er store forkæmper i mod kapitalismen, da de ser kapitalismen som et økonomisk system, som skaber ulige og ufrie mennesker. Det er altså en kamp i mod det kapitalistiske system i Danmark på daværende tidspunkt. I denne novelle skaber brødrene selv alt, hvad de har: deres lykke, deres penge og deres lys. De er dog undertrykt af systemet, som vil bestemme over dem, men de giver ikke efter for denne ulighed. Martin A. Nexø skildre godt denne ulighed i samfundet, som han mener, vi skal kæmpe i mod. Et andet tema jeg ser i novellen, er stoltheden over at være den man er. Begge brødre lever i de fattigste kår, og er fra samfundet blevet... Køb adgang for at læse mere

Analyse af Flyvende Sommer

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.