Analyse og Fortolkning af Novellen "Trafikulykke"

  • STX 3.g
  • Dansk A
  • 12
  • 7
  • 3315
  • PDF

Novelleanalyse: Analyse og Fortolkning af Novellen "Trafikulykke"

Omfattende, udførlig analyse og fortolkning af Katrine Marie Guldagers novelle "Trafikulykke" fra novellesamlingen "Kilimanjaro". Opgaven kommer ind på alle relevante elementer i en novelleanalyse som fx fortælleteknik, synsvinkel, den minimalistiske skrivestil, metaforer og temaer. Derudover perspektiveres til postmodernismen og Guldagers novelle "Nørreport".

Studienets kommentar

En helt perfekt opgave, der kan fungere som inspiration for andre elever, der skal i gang med at skrive en novelleanalyse. Analysen ligger på et højt fagligt niveau, der inddrager alle de relevante fagbegreber fra danskundervisningen. Strukturen i opgaven er sammenhængende, og sproget er flydende og fejlfrit. Det trækker også op, at eleven er i stand til at perspektivere novellen til postmodernismen og Guldagers øvrige forfatterskab.

Uddrag

Den stigende globalisering, der finder sted, betyder ikke blot oversøisk kapitalisme og transnationale netværk, men også helt konkrete møder mellem mennesker fra forskellige kulturer. Ligegyldigt hvilken virkelighed vi ser os selv i, er vi mennesker i en konstant bevægelse iblandt andre virkeligheder. Sommetider kan vi trille af sted i hver vores bane og med hver vores synsvinkel uden at sætte os ind i andres. Ind imellem kan vore veje krydses, og vi kan blive opmærksomme på, at der også findes andre end os selv. Og endelig sker det nogle gange, at vi støder ind i hinanden, at vores forskellige kulturer støder sammen, og først dér bliver vi nødt til rigtig at forholde os til vore medmennesker og vores forskelligheder.

Det er disse sammenstød, Katrine Marie Guldager i sin novelle; ”Trafikulykke” fra novellesamlingen ”Kilimanjaro” 2005 gør os opmærksomme på. Det, der kendetegner ovennævnte som en novelle, er, at det er en kort fortælling bygget op over et bestemt tidsrum og en bestemt hændelse: trafikulykken, og at den beskriver menneskers vilkår. Slutningen er også åben, hvilket sætter tanker i gang hos os, og den efterlader den enkelte læser med mulighed for at fortolke. Derfor må min tolkning også blive en min egen personlige ”løsning” af novellen. Temaet: sammenstødet og mødet mellem kulturer og virkeligheder, eller helt generelt mødet med det fremmede, danner også rammen om andre temaer såsom skyld, ansvar, og balancen mellem egoisme og medmenneskelighed.

Der er forskellige måder at fange sit publikum på. Guldager gør det ved at lade sin novelle begynde med ordene: ”Hvis Kilimanjaro er Afrikas tag, er Dar es Salaam dets fugtige, myldrende gulv”. Med denne påstand vil der, for langt de flestes vedkommende, vækkes en opsigt og interesse. Den giver nemlig i sig selv ingen mening. Kun ved at læse novellen, kan vi forstå sætningen - vi kan endda blive nødt til først at fortolke novellen, før vi helt kan se, hvad billedsproget dækker over. Novellens indledende påstand er derfor en involvering af læseren og sender os med det samme på jagt efter meningen med novellen; den giver os blod på tanden til at analysere og fortolke:
Stedet er Afrika, og miljøet er byen, nærmere betegnet Tanzanias hovedstad Dar es Salaam, hvor vi følger omdrejningspunktet i novellen; to unavngivne, hvide personer af hvert sit køn, der er bosiddende i landet, og som bliver skyld i et biluheld... Køb adgang for at læse mere

Analyse og Fortolkning af Novellen "Trafikulykke"

[2]
Bedømmelser
  • 02-12-2015
    rigtig god opgave der går ind i detaljerne
  • 07-12-2014
    Givet af Studerende på 10. år
    god analyse som var god til inspiration