Dissociationsgrad og Syrestyrke - Rapport om Syrer

  • STX 2.g
  • Kemi B
  • 10
  • 8
  • 2161
  • PDF

Dissociationsgrad og Syrestyrke - Rapport om Syrer

Rapporten undersøger dissociationsgrad og syrestyrke for tre forskellige syrer:
- Ethansyre.
- Methansyre.
- En hydrogensulfation.

Formål:
At bestemme syrestyrkekonstanten og protolysegraden, for de 3 forskellige syrer: ethansyre (CH3COOH), methansyre (HCOOH) og hydrogensulfation (HSO4-). De aktuelle koncentrationer i opløsningen kan bestemmes vha. pH-måling, hvorefter man kan beregne syrestyrkekonstanten Ks.

Studienets kommentar

Fin rapport. Afsnittet om fejlkilder og usikkerheder er mangelfuldt. Man bør skelne mellem fejlkilder og usikkerheder - fejlkilder vil påvirke dit resultat i én bestemt retning, hvorimod usikkerheder ikke har nogen retning.

Du kan læse mere om syrestyrke i vores kompendium om pH-beregninger.

Indhold

Formål
Teori
- Syrestyrke
- Opløsning i stærk syge
- Opløsning i middelstærk og svag syre
- Protolysegrad
Apparatur
Kemikalier

Uddrag

Fremgangsmåde:

Syrerne blev udleveret som faste stoffer.
HSO4- fås fra saltet NaHSO4. Syrerne blev delt ud til forskellige grupper, og min gruppe fik HSO4-.
Først fremstilles den valgte opløsning. cs = 0,100 M og V=100mL. For at gøre det, kræver det at man kender stofmængden n. Den findes ved formlen n = c ∙ V = 0,100 M ∙ 0,100 L = 0,01 mol.

Herfra kan vi så finde den mænge vi skal bruge af syren, ved formlen:
m(HSO4-) = n(HSO4-) ∙ M(HSO4-) = 0,01 mol ∙ 138,08 g/mol = 1,3808 g.
cs er derved fremstillet med formlen: (kan ikke kopieres fra rapporten)
Vi afvejede massen til at være 1,3804 g (som ligger meget tæt på 1,3808 g).

Derefter indstilles pH-metret med pufferen (få hjælp af læreren), og man sikrer sig, at temperaturen er korrekt indstillet.

Bægeret og elektroden skylles grundigt med vand fra en sprøjteflaske. Derefter hældes lidt af syreopløsningen i bægerglasset og elektroden dyppes deri for at blive skyllet. Opløsningen kasseres og en frisk portion hældes i. Elektroden dyppes i opløsningen, og pH aflæses, når pH-metret er stabilt.

Nu fortyndes opløsningen 10 gange, så man har en 0,0100M opløsning af syren. Det gøres ved at tage 10,0 mL af opløsningen med en pipette. Portionen overføres til en ny 100 mL målekolbe og der fyldes op med vand til mærket, hvorefter kolben vendes et par gange (med prop i). Anvend samme procedure som før til at måle pH i den fortyndede opløsning. Vær omhyggelig med at skylle både med vand og med opløsningen.

Opløsningen fortyndes endnu en gang, denne gang til 0,00100M ved at bruge same fremgangsmåde som før. Blot er det nu den 0,0100M opløsning man tager de 10,0 mL fra. (Er der ikke målekolber nok, så brug den første målekolbe igen, men husk at skylle den meget omhyggeligt, og lad være med at kassere opløsningen. Gem den hellere i en almindelig konisk kolbe. Måske får I brug for at lave en ny fortynding)... Køb adgang for at læse mere

Dissociationsgrad og Syrestyrke - Rapport om Syrer

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.