SRO om radioaktivitet og radon

  • STX 2.g
  • SRO (Matematik A, Fysik B)
  • 12
  • 15
  • 6590
  • PDF

SRO om radioaktivitet og radon

Studieretningsopgave (SRO) om radioaktivitet der undersøger matematikken bag ved radioaktivitet samt går lidt dybere og lavere en undersøgelse af radon-forholdene i et kælderrum ved at kigge på henfald for datterkerner.

Problemformulering:
Med udgangspunkt i en undersøgelse af støv i et kælderrum, skal vi påvise tilstedeværelsen af forskellige radondøtre samt beregne koncentrationen af radon.
Med til dette overordnede forsøg kommer dog også, at vi i teoriafsnittet påviser, at aktiviteten for et radioaktivt stof er proportional med antallet af kerner. Dette gøres med en række data fra et forsøg med den radioaktive isotop Ba-137 samt det matematiske redskab differentialligninger.

Indhold

Indledning og problemformulering…3
Teori 3-10
Apparatur 10
Fremgangsmåde 10-11
Resultater 11
Databehandling 11-13
Diskussion 13-14
Konklusion 14
Perspektivering 15
Litteraturliste 15

Uddrag

Indledning
Mange tror fejlagtigt, at radioaktivtivitet er noget, som kun forskere og andre folk, der specificerer sig inden for området, bliver udsat for. Men faktisk bliver vi alle sammen, hver og en, hele tiden udsat for en svag radioaktiv stråling. Denne stråling, som følger os overalt, kaldes baggrundsstrålingen. Den stammer fra flere forskellige ting, f.eks. har vi selv en vis portion radioaktive stoffer i vores egen krop.
Det der dog overvejende skaber baggrundsstrålingen, er de tunge radioaktive stoffer, som findes i undergrunden og i de byggematerialer, som vores boliger er bygget af.
Udfra dem dannes nemlig den radioaktive gas, radon, som hvis den dannes i undergrunden kan sive op gennem vores gulve, og hvis den dannes i vores byggematerialer ud gennem sprækker i vores vægge.
På den måde øges mængden af radioaktive stoffer indendørs. Normalt er denne mængde så ubetydeligt lille, at vi til hverdag sagtens kan færdes indendørs uden, at vi behøver være bange for vores helbred. De seneste år er man imidlertid alligevel begyndt at blive skeptisk overfor, om faren nu trods alt er så lille som hidtil antaget. Det kommer bl.a. af, at man kan måle relativt høje koncentrationer af radon i kælderrum, som er omgivet af massive betonvægge og sjældent udluftes.
Det kunne således være interessant at se, om de kælderrum vi normalt færdes i uden at tænke videre over sundhedsfarer, rent faktisk er så harmløse, som vi tror. Konkret vil jeg foretage en undersøgelse af støvet i et af skolens kælderrum med henblik på både at påvise tilstedeværelsen af forskellige radon-døtre samt undersøge koncentrationen af radon. Med til alt dette kommer selvfølgelig også en detaljeret redegørelse for teorien for radioaktive stoffer, hvor det desuden med udgangspunkt i et eksperiment med den radioaktive isotop Ba-137 også påvises, at aktiviteten for et radioaktivt stof er proportional med antallet af radioaktive kerner... Køb adgang for at læse mere

SRO om radioaktivitet og radon

[5]
Bedømmelser
  • 24-11-2011
    meget godt ................................... wow
  • 03-02-2013
    Givet af 2.g'er på STX
    God men der er mangel på fodnoter, desværre.
  • 24-03-2015
    hopeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
  • 31-03-2012
    Givet af 2.g'er på STX
    Velskrevet opgave... dog mangler fodnoter