SRP: Scientology i USA

  • STX 3.g
  • SRP (Religion B, Engelsk A)
  • 12
  • 17
  • 8201
  • PDF

SRP: Scientology i USA

Dette er et studieretningsprojekt om scientology i USA. I opgaven gås der bl.a. i dybden med scientology som religion, og hvorvidt det overhovedet kan kaldes en religion. Herefter følger en retorisk og komparativ analyse af artiklerne "Kendra's Scientology Story" og "Jefferson's Scientology Story". Herefter gives en afsluttende diskussion af det amerikanske samfunds opfattelse af scientology, samt en behandling af sangen "Eulogy", som er skrevet af bandet Tool.

Studienets kommentar

Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Abstract
Indledning
Scientology som religion
Definition af religion
Er Scientology en religion?
Retorisk og sproglig analyse af Kendra's og Jefferson's Scientology Story
Analyse af Kendra's Scientology story
Analyse af Jefferson's Scientology story
Argumenternes gyldighed i de to artikler
Kendras argumentation
Jeffersons argumentation
Vurdering af argumentationen i de to artikler
Diskussion af det amerikanske samfunds opfattelse af Scientology
Behandling af sangen: ”Eulogy”, af bandet Tool
Konklusion
Litteraturliste

Uddrag

"I denne rapport vil jeg redegøre for Scientology som religion, men da det er en stor og omfattende religion, vil jeg kun beskrive de elementer, som jeg ser som de vigtigste og dermed undlade de sider af religionen, som Scientology ikke selv står ved, men som mange kritikere mener at der eksisterer. Her er der bl.a. tale om troen på Xenu, som eftersigende skulle være en galaktisk diktator.

Ved hjælp af en 4-leddet religionsdefinition og en definition lavet af den amerikanske antropolog Clifford Geertz vil jeg definere, hvad der skal til for, at en bevægelse vil kunne blive kaldt for en religion. Ud fra de to definitioner vil jeg vurdere, hvorvidt Scientology med berettigelse kan blive kaldt for en religion, og her vil jeg også inddrage stifteren L. Ron Hubbards egen religionsdefinition.

Der er mange konspirationsteorier om, hvordan Scientology behandler dens medlemmer især ved udmeldelse. Dette vil blive analyseret i to tekster skrevet af Kendra Wisman og Jefferson , som begge er født og opvokset i Scientology, men senere har valgt at forlade religionen. De har hver haft en meget forskellig oplevelse ved udmeldelsen, den ene positiv og den anden negativ.

Rapporten vil have fokus på en retorisk og sproglig analyse af de to artikler, hvilket vil give et overblik over deres argumentationsform.

I rapporten vil jeg lave en vurdering af deres argumenters gyldighed, hvilket jeg vil gøre ved hjælp af Toulmins argumentationsmodel, som skal give et overblik over deres argumentationer. Jeg vil selvfølgelig ikke kunne vurdere hvorvidt de taler sandt, men ved hjælp af argumentationsanalyse, kan jeg vurdere deres troværdighed og dermed argumenternes gyldighed.

Scientology er en bevægelse, som der bliver taget meget forskelligt imod i USA, derfor vil jeg diskutere, hvordan Scientology bliver opfattet i det amerikanske samfund, men også hvad der kan ligge til grund for disse opfattelser.

Det vil jeg gøre ved en diskussion om Scientologys strategi, og en redegørelse af artikler samt en analyse af indholdet i sangen ”Eulogy” af bandet Tool. Jeg vil også inddrage en undersøgelse lavet af Gallup i min diskussion om, hvilken opfattelse det amerikanske samfund har af Scientology."... Køb adgang for at læse mere

SRP: Scientology i USA

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.