SSO om Vietnamkrigen

 • HF 2. år
 • SSO (Historie B)
 • 12
 • 17
 • 5434
 • Word2007

SSO om Vietnamkrigen

SSO, som omhandler Vietnamkrigen fra USA's første engagement og frem til tiden efter Tonkinbugtepisoden.

Opgaveformulering
Jeg vil i denne opgave give et indblik i, hvordan USA's engagement i Vietnam-krigen gradvist blev optrappet fra perioden efter 2. Verdenskrig og frem til Tonkinbugt-episoden i 1964. Jeg vil belyse hvilke faktorer der spillede ind og vurdere om USA involverede sig af politiske årsager. Dernæst vil jeg se på episoden omkring Tonkinbugten i 1964, og analysere USA's motiver for yderligere optrapning og diskutere om Tonkinbugt-episoden blot var en undskyldning for at føre en mere direkte krig mod Nordvietnam og FNL. Slutteligt vil jeg vurdere årsagerne til at verdens førende supermagt ikke var i stand til at vinde krigen mod et af verdens fattigste lande.

Indhold

Indledning 2
Vietnam i tiden efter 2. Verdenskrig. 2
Ho Chi Minh's aftale med franskmændene. 3
Den kolde krig i Asien 3
Inddæmningspolitikken 4
Dominoteorien 5
Genève-konferencen 5
Vietnam efter Genève aftalerne. 6
Tonkinbugt episoden. 8
Optrapning af krigen var allerede planlagt. 10
Operationsplan 34A. 10
Tonkinbugtepisoden; en undskyldning for optrapning. 11
Resolutionen lå klar. 13
Hvorfor kunne USA ikke vinde krigen? 14
Konklusion 15
Abstract 16
Litteraturliste 17

Uddrag

Vietnam i tiden efter 2. Verdenskrig.
I tiden efter 2.verdenskrig besluttede USA, Sovjetunionen og Storbritannien, der som sejrherrerne skulle ordne forholdene efter krigen, at Vietnam skulle deles i to provisoriske zoner ved den 16. breddegrad, dette blev vedtaget ved Postdam-konferencen i 1945. Kina skulle administrere området nord for breddegraden, Storbritannien skulle stå for området syd for. Formålet med delingen var, at afvæbne de japanske styrker der havde besat franske og britiske kolonier under 2. Verdenskrig. Storbritannien overgav den sydlige del af Vietnam til Frankrig, for at retfærdiggøre overtagelsen af egne kolonier i Asien. I mellemtiden havde Ho Chi Minh, i en tale i Hanoi, hvor han citerede den amerikanske uafhængighedserklæring, proklameret oprettelsen af Den Demokratiske Republik Vietnam, dette betød at alle bånd til Frankrig, den tidligere kolonimagt blev brudt. Viet Minh havde således kontrollen over Hanoi, under ledelse af ”onkel Ho” , i den nordlige del af landet. En stor del af de franske politikere, selv kommunistpartiet, gik ind for at Frankrig skulle bevare sine Indokinesiske kolonier, de var ikke begejstrede for udviklingen i Vietnam, og med hjælp fra britiske og japanske soldater, som de ellers var sat i landet for at afvæbne, lykkedes det franskmændene, trods stor modstand fra den vietnamesiske befolkning, at overtage Saigon, den kommende hovedstad i Syd Vietnam. Herefter blev byerne i syd en efter en generobret af franskmændene.

Ho Chi Minh's aftale med franskmændene.
Udviklingen i syd bekymrede Minh, han frygtede, at Kina og Frankrig ville indgå en aftale, der tilsidesatte den vietnamesiske uafhængighed. Den 6. marts 1946 indgik han derfor en aftale ... Køb adgang for at læse mere

SSO om Vietnamkrigen

[7]
Bedømmelser
 • 19-11-2009
  har ikke læst opgaven,men glæder mig, håber det kan hjælpe mig med at finde gode ideer
 • 09-11-2011
  Givet af HF-elev på 2. år
  Fin opgave, lettere sproglige mangler, men ellers er den helt i orden. :)
 • 03-11-2017
  Givet af HF-elev på 2. år
  Vildt spændende emne, rigtig god
 • 17-03-2013
  DSFDGFHFGHFGH HTHFHTHT THTH HTRH TH