[10]

DIHO-bogen

Her får du vejledning til at skrive opgaven i Dansk og Idéhistorie kaldet DIHO. Opgaven er et tværfagligt projekt i 2.g på HTX. I guiden hjælper vi dig med hele din arbejds- og skriveproces lige fra dit valg af emne og problemformulering over din læsning til selve opgaveskrivningen.

Opgaven skal du skrive i forlængelse af et fælles undervisningsforløb for Dansk og Idéhistorie. Typisk vil der være 24 timers undervisning, hvorefter du får 12 timer til at skrive din opgave. Opgaven er en del af forberedelsen til at skrive studieområdeprojektet SOP i 3.g. 

Hvad går opgaven ud på?

Temaet for opgaven vil dine lærere som regel have valgt. Det kan fx være en litterær eller historisk periode (fx ”Det moderne gennembrud og industrialiseringen i 1800-tallet”), et historisk perspektiv på en bestemt teknologi (fx ”Medier og magt – fra Gutenberg til Google), eller det kan være et overordnet begreb (fx "Krig" eller "Demokrati"). 

Grundlaget for din opgave vil være en problemformulering. Afhængigt af din skole er der to muligheder:

Du skal vælge blandt en række problemformuleringer, som dine lærere har stillet.

Du skal selv afgrænse et konkret emne inden for temaet og lave en problemformulering. Du får vejledning i at udarbejde den af dine lærere.

I begge tilfælde er det dog vigtigt, at du selv spiller en aktiv rolle i at stille spørgsmål til dit emne og får det afgrænset på en god måde. Det får du hjælp til i guiden her. 

Opbygningen af bogen

Vi har bygget bogen op i fire dele, der tilsammen giver dig hjælp og vejledning til alle delene i din opgaveproces. 

 1. Forberedelse fortæller dig om opgavetypen, de faglige metoder, emneafgrænsning, materialevalg og problemformuleringen.
 2. Opbygning handler om din skriveproces og viser dig, hvordan du skal bygge din opgave op. Du får en grundig vejledning i at skrive alle de nødvendige afsnit til din opgave.
 3. Formidling og sprog handler om de formelle krav til din opgave. Her kommer vi ind på godt sprog, layout, citater og litteraturliste.

Til sidst finder du en tjekliste, som opsummerer hele vejledningen. den kan du bruge til at tjekke, om du lever op til opgavekravene.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

DIHO-bogen

[10]
Bedømmelser
 • 02-02-2022
  Givet af HTX-elev på 2. år
  Det er ret anderledes på mit gymnasium
 • 01-02-2024
  Givet af HTX-elev på 2. år
  stor hjælp
 • 17-09-2020
  Givet af HTX-elev på 3. år
  genial
 • 29-05-2024
  Givet af HTX-elev på 2. år