SSO i Idræt B om fridykning

  • HF 2. år
  • SSO (Idræt B)
  • 7
  • 14
  • 4042
  • Word2007

SSO i Idræt B om fridykning

Et større skriftlig opgave omhandlende fridykning, skrevet i Idræt B.

Problemformulering:
- Redegør kort for udbredelsen af fridykning i Danmark.

- Undersøg hvilke fysiologiske og psykologiske krav, der stilles en fridykker, og diskuter hvilke former for træning, der kræves for at opnå en optimal præstation.

- Diskuter, med inddragelse af humanistisk og samfundsvidenskabelig idrætsteori, hvilke bevæggrunde nutidens unge har for at engagere sig i en ekstremsport som fridykning.

Indhold

Indledning 2
Hvad er fridykning 2
Problemformulering 3
Hvordan løser jeg opgaven. 3
Udbredelsen af fridykning i Danmark. 4
Hvilken træning kræves for at opnå en optimal præstation 6
Fysiologiske krav 6
Psykiske krav 7
Former for træning 8
Nutidens unges engagement i fridykning. 10
Konklusion 13
Litteraturliste 14

Uddrag

Indledning
Den danske fridykker Stig Åvall Severinsen røg i april måned i år direkte i Guiness Rekord-bog efter at have holdt vejret under vand i 20 minutter og 10 sekunder.

Den danske fridykker Morten Villadsen vandt i sidste måned danmarksmesterskabet i dybde-fridyk i to discipliner, hvor han dykkede ned til 46 meter uden finner og ned til 60 meter med finner.

For mennesker, der ikke kender fridykning, er det uforståeligt, at en fridykker kan holde vejret i så mange minutter uden gå i panik, eller falde død om. For en fridykker er det et spørgsmål om dyb ro, kropskontrol og sikkerhed.

Hvad er fridykning
Indledningsvis vil jeg kort gennemgå hvad fridykning er, for at give læseren en forståelse af sportsgrenen og hermed en bedre indsigt i problemformuleringen.

Fridykning er en ekstremsport, som består af en række discipliner, der overordnet handler om, at dykke uden anden luft en den, der indåndes i overfladen inden der dykkes. Med andre ord, sådan som mennesket har dykket i tusinder af år. Passionen er, at bevæge sig frit og vægtløst i vand, ligesom alle andre dykkere. Det der adskiller fridykning fra andre dykkere er, at passio-nen også er at mærke og forstå de reflekser kroppen besidder når der dykkes og lære at sam-arbejde med dem

Den mest kendte fridykkerdisciplin er ”Free Immersion Apnea”, som går ud på at dykkeren skal føre sig selv ned til en vis dybde, og igen selv føre sig op til overfladen igen. Så er der ”No Limits” hvor dykkeren bare skal få sig så langt ned som muligt. Og det er her de dybeste dyk kommer til at være, for du skal ikke bruge særlig mange krafter på at komme op igen, når man ikke kan kommer længere ned, vender man sig om og fylder en hæveballon der fører en tilbage overfladen så man kan få luft igen... Køb adgang for at læse mere

SSO i Idræt B om fridykning

[1]
Bedømmelser
  • 07-05-2014
    Pisse god opgave, hjælp en godt på vej og super inspiration