SSO om fodboldspillets taktiske udvikling

  • HF 2. år
  • SSO (Idræt B)
  • 10
  • 20
  • 5845
  • Word2007

SSO om fodboldspillets taktiske udvikling

SSO i Idræt B om fodboldspillets taktiske udvikling.

Opgaveformulering

- Den taktiske udvikling af spillet, heriblandt de mest revolutionære taktikker

-En analyse af klodens nuværende største taktikere, Mourinho og Guardiola. En diskussion om spilsystemet 4-3-3.

- Fokus på hvad de forskellige filosofier kræver af træningen. Heriblandt en diskussion om træning og tabte talenter.

Lærers kommentar

Censor manglede dokumentation for nogle ting, for at give 12.

Indhold

Forord 1
Indledning 3
1. Fodboldspillets taktiske udvikling 4
1.1 Hvorfor har den taktiske udvikling været så markant? 4
2. Historisk gennemgang af de mest populære formationer 4
2.1 WM- formationen 4
2.2 Catenaccio 4
2.3 Brasiliansk samba – 4-2-4 4
2.4 Hollandsk totalfodbold 5
3. Diskussion om 4-3-3 5
3.1 Mourinhos 4-3-3 vs Guardiolas 4-3-3 5
3.2 Mourinhos 4-3-3 5
3.3 Guardiolas 4-3-3 6
3.4 Forskellene 6
3.5 Skal man underholde? 6
4. Træningsmæssige aspekter 6
4.1 Mourinhos primære træningsmetoder 6
4.2 Guardiolas primære træningsmetoder 7
4.3 De optimale individuelle træningsmetoder 7
4.4 For meget træning? 8
Konklusion 8
Summary 8
Litteraturliste 10

Uddrag

Forord
Da jeg skulle vælge emne i større skriftlig opgave, var fodbold et meget nemt valg. Det svære bestod i, hvad jeg skulle vælge, at fordybe mig i. Der er så mange spændende og fascinerende ting i fodbold, så mulighederne er uendelige. I opgaven vil jeg prøve, at fordybe mig i alle de svære situationer de forskellige managers kommer i. Hensigten er, at prøve at forstå de mange ting, der skal tænkes igennem som moderne fodboldtræner.

Jeg vil lige forsvare en ting, som kan virke besynderligt. I afsnittene om Guardiola og Mourinhos taktikker, skriver jeg Guardiolas i nutid og Mourinhos i datid. Det er af den simple årsag, at Mourinho ikke længere er træner i Chelsea. Derfor bliver hans taktik gennemgået i datid.

Derudover vil jeg benytte lejligheden til, at præcisere hvad der menes med de forskellige tal kombinationer, der ofte bliver brugt i opgaven. En 4-3-3 betyder at fodboldholdet bliver opdelt i forskellige kæder. En forsvarskæde, en midtbanekæde samt en angriberkæde. I ovenstående tilfælde, betyder det, at der er 4 forsvarsspillere, 3 midtbanespillere samt 3 angribere.

Opgavelitteraturen er primært Jens Bangsbos utallige bøger om fodbold. Han må siges at have en enorm indsigt, i både det taktiske samt det fysiologiske. Han har været assistenttræner i storklubben Juventus og er dr.scient. Udover det, fungerer han som forsker på Københavns universitet. Derfor har jeg været helt tryg ved brugen af hans bøger som primærlitteratur.

Indledning
Denne opgave handler om hvordan og hvorfor taktikken har udviklet sig så markant som den har. Den beskriver hvilke mekanismer, der gjorde, at fodbolden udviklede sig til at være så taktisk anlagt som den er. Derudover beskriver den, hvad det er for nogle tanker, der skal tænkes igennem som fodboldmanager. Desuden beskriver jeg nogle af de allerstørste taktikere, der findes i moderne fodbold. Jeg prøver at analysere deres taktik og stille dem op mod hinanden og vurdere de skarpe kontraster der er. Til sidst, vurderer jeg hvilken træning, de bør benytte. Der er også blevet plads til talrige spændende diskussioner, som omhandler interessante emner såsom systemer, spillestile og talentudvikling.

Jeg håber, at opgaven afspejler den entusiasme forfatteren har lagt for banen, på dette enormt spændende emne.

1. Fodboldspillets taktiske udvikling

1.1 Hvorfor har den taktiske udvikling været så markant?
Det er ikke kun den økonomiske udvikling i fodbold, der har været enorm, også den taktiske udvikling har været revolutionerende lige siden fodbolden tog sin spæde begyndelse i 1863 . Det var nemlig i 1863, at den første nationale fodboldunion kom. English Football Association, hed den første fodboldunion og var, som navnet antyder, et engelsk foretagende. Da de første kampe i 1800-tallet blev spillet, var det primært med fokus på den offensive del af spillet. Dengang var det ikke usædvanligt hvis man stillede op med 8 angribere, 1 midtbanespiller og en forsvarsspiller. Men allerede i årene omkring 1890 begyndte formationerne at blive ændret. Hvor der i begyndelsen kun ... Køb adgang for at læse mere

SSO om fodboldspillets taktiske udvikling

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.