Frit fald - Mekanikkens energisætning - Rapport i Fysik A

 • STX 2.g
 • Fysik A
 • 12
 • 6
 • 929
 • PDF

Frit fald - Mekanikkens energisætning - Rapport i Fysik A

Formålet med dette forsøg er at undersøge mekanikkens energisætning under frit fald ved at lade en lille partikel falde til jorden. Vi forventer, at den mekaniske energi er konstant, da tyngdekraftens arbejde på partiklen går til at øge den kinetiske energi, men udgør samtidig tabet i potentiel energi.

Lærers kommentar

Fremragende fysikrapport!
Hvis den skulle blive endnu bedre: Angiv forslag til videre undersøgelser, der kan bekræfte jeres konklusion. Fx påstår I jo, at luftmodstanden får betydning. Kan dette dokumenteres gennem forsøg?

Karakter: 12

Kommentarer er indskrevet i opgaven

Studienets kommentar

Opgaven kunne have været gjort endnu bedre ved at inkludere formlen for luftmodstand, så man kunne påpege, på hvilken måde antagelsen om ingen luftmodstand påvirker konklusionen.

Uddrag

Først vejede vi en lille kugle. Herefter lavede vi forsøgsopstillingen som vist på billedet. Vi optog med et digitalkamera, hvordan kuglen faldt lodret ned. OBS: Vær opmærksom på at kuglen skal slippes i samme afstand fra kameraet som linealen, da måleenheden ellers ikke vil passe. Vi uploadede filmen i Logger Pro, hvor vi startede med at afsætte en målestok ved at tegne en streg langs linealen og herefter analyserede vi kuglens bevægelse ved at markere kuglen med en prik. Vi spolede filmen frem, billede efter billede, og afsatte en prik på kuglen hver gang den havde flyttet sig. Derefter fremkom alle punkterne i et koordinatsystem, og alle værdierne i en tabel. Vi overførte værdierne for tiden, positionen og farten fra Logger Pro til Excel regneark. I Excel startede vi med at sætte højden og tiden til 0, for at det skulle passe med det tidspunkt, hvor kuglen blev sluppet. Herefter beregnede vi den potentielle energi, den kinetiske energi og den mekaniske energi. Vi satte til sidst resultaterne ind i et koordinatsystem... Køb adgang for at læse mere

Frit fald - Mekanikkens energisætning - Rapport i Fysik A

[2]
Bedømmelser
 • 15-06-2015
  Givet af 2.g'er på STX
  God rapport som inspi til egen opgave samt eksamen
 • 31-10-2012
  meget brugbar opgave. god beskrivelse