NV-Rapport - Global opvarmning og drivhuseffekten

NV-Rapport - Global opvarmning og drivhuseffekten

Dette er en NV-rapport om global opvarmning og drivhuseffekten. Vi beskriver blandt andet ozonlaget og drivhuseffekten og konsekvenserne af den globale opvarmning.

Indhold

Drivhuseffekten s. 1-2
Ozonlaget og drivhuseffekten s. 2-3
Albedoeffekten s. 3
Grønlandspumpen s. 3-4
Konsekvenser af den globale opvarmning s. 4-5
Det elektromagnetiske spektrum s. 5-6
Litteraturliste s. 6

Uddrag

Drivhuseffekten
Den væsentlige årsag til klimaændringerne mener man er at drivhuseffekten bliver kraftigere. Det gør den på grund af den stigende CO2 udledning der primært kommer fra industrien.
Drivhuseffekten fungere ved at kortbølgede stråler bliver tilladt at passere drivhuslaget, hvorefter de når ned til jordoverfladen. På jordoverfladen bliver de omdannet til varmestråler, der derefter bliver sendt tilbage mod atmosfæren. Nogle af varmestrålerne passerer ikke drivhuslaget, og opvarmer derfor jorden. Jordens atmosfære virker som glasset i et drivhus. Derfor navnet ”drivhuseffekten”.

På billedet ses, at der fra solen kommer 100% kortbølgede stråler ind til atmosfæren, hvoraf 49% absorberes af jordoverfladen. 8% af de kortbølgede stråler bliver reflekteret af jordoverfladen, typisk over steder med is eller sne, som har en høj albedo. Ved at lægge alt den stråling der kommer ind i atmosfæren (kortbølget stråling og atmosfærisk tilbagestråling) sammen, giver det 192%. Hvis man derimod lægger den stråling sammen, der kommer ud af atmosfæren (infrarød stråling, fordampning og reflekteret stråling) bliver tallet mindre end det andet. Når tallet ikke er det samme i begge disse tilfælde, kan man forvente forandringer og klimaforandringer. Grunden til at det ikke er det samme i begge tilfælde er, at der på grund af den globale opvarmning kommer mere stråling ind end ud... Køb adgang for at læse mere

NV-Rapport - Global opvarmning og drivhuseffekten

[5]
Bedømmelser
 • 20-11-2016
  Givet af HF-elev på 2. år
  God til inspiration. Man får dannet et overblik over hele emnet når man læser denne opgave her.
 • 09-11-2011
  Givet af 1.g'er på STX
  Dejligt.. Så behøver jeg ikke at læse 100 sider, for at skrive en rapport..God til at få inspiration
 • 13-05-2015
  Rigtig god opgave, altid godt med inspiration
 • 20-06-2014
  det var lige hvad jeg skulle bruge