SSO: Folkemordet i Rwanda

  • HF 2. år
  • SSO (Historie B)
  • 12
  • 15
  • 4706
  • PDF

SSO: Folkemordet i Rwanda

Større skriftlig opgave (SSO) om årsagerne bag folkemordet i Rwanda 1994, skrevet i Historie.

Opgavens mål er at undersøge baggrunden for folkemordet, hvordan det kunne komme så vidt og hvad der fik helt almindelige mennesker, der havde levet side om side i flere 1000 år, delte den samme kultur, religion og talte det samme sprog til at blive til mordere.

Opgaven indeholder en historisk gennemgang og ved hjælp af den belyse baggrunden for det had, som var skyld i folkemordet. Der findes desuden en definetion af, hvad et folkemord er.

Indhold

1. Indledning
2. Historisk gennemgang
2.1 Tysk og Belgisk kolonistyre
2.2 Belgien ændrer præference
2.3 Stridighederne begynder
2.4 Urolighederne fortsætter
2.5 Selvstændig republik
2.6 Hadekampagnerne begynder
2.7 Statskup
2.8 Habyarimanas styre
2.9 Økonomi
2.10 Utilfredshed med Habyarimana og økonomisk nedgang
2.11 Rwandas Patriotiske Front
2.12 Habyarimana presset
2.13 Folkedrab under opsejling
2.14 Habyarimana bliver dræbt og folkemordet begynder
2.15 Folkemordet
3. Kildekritik
4. Definitionen på et folkedrab
5. Hvordan kan et folkemord forklares?
5.1 De otte stadier
5.2 De otte stadier i Rwanda
6. Kunne folkemordet være forhindret?
6.1 FN svigtede
6.2 Hvem var skyld i folkemordet?
7. Konklusion
8. Perspektivering

Uddrag

1. Indledning

Der havde i mange år været uroligheder mellem de to etniske grupper hutuer og tutsier i det afrikanske land Rwanda og det kulminerede den 7. april 1994 med et folkemord, der kom til at vare i 100 dage med mellem 800.000 – 1.000.000 dræbte og som sendte tæt ved 2 mio. mennesker på flugt.
....

Dette skrev Rasmus Hylleberg i hans kronik ”Ondskabens rødder” i Fyens Stiftstidende d. 24. juni 1994 netop hjemvendt fra volontørophold i Rwanda og Burundi og det er lige det, jeg vil prøve at gøre med denne opgave. Jeg vil undersøge baggrunden for folkemordet, hvordan det kunne komme så vidt og hvad der fik helt almindelige mennesker, der havde levet side om side i flere 1000 år, delte den samme kultur, religion og talte det samme sprog til at blive til mordere.

2. Historisk gennemgang

2.1 Tysk og Belgisk kolonistyre
Hvis man ønsker at finde ud af, hvad der ligger til grund for det voldsomme had mellem hutuerne og tutsierne, er man nødt til at gå helt tilbage til tiden lige før 1894, hvor Rwanda kom under tysk kolonistyre og se på de to befolkningsgruppers indbyrdes forhold og magtfordeling før, under og efter kolonitiden. Inden Rwanda kom under tysk kolonistyre havde det tutsiske mindretal (ca. 10-20 % af befolkningen) sat sig på magten. Rwandas konge og mange af de andre magthavere var tutsier og da tyskerne kom til i 1894 blev denne magtfordeling yderligere cementeret, fordi kolonimagten Tyskland valgte at styre Rwanda indirekte gennem den tutsiske konge og den eksisterende magtstruktur. Tyskerne favoriserede tutsierne, som de betragtede som mere intelligente end hutuerne (80-90 % af befolkningen) udelukkende baseret på deres udseende (Tutsierne er højere og slankere end hutuerne og ligner den europæiske race mere end hutuerne.)
Da Rwanda efter efter 1. verdenskrig kom under belgisk styre, overtog belgierne den tankegang :
... Køb adgang for at læse mere

SSO: Folkemordet i Rwanda

[10]
Bedømmelser
  • 13-01-2018
    fin beskrivelse af hvad der skete. Savner dig at vide hvornår du redegøre, analysere og diskutere. Da den er skrevet i en lang. mangler kildekritik og analyse. dårlige fodnoter, kan ikke bruges til så meget.
  • 09-11-2010
    Den er ok, men problemstillingerne passer ikke helt til de materialer min gruppe og jeg har fået, men ellers er den god nok til opstilling af en synopsis
  • 03-11-2017
    Givet af HF-elev på 2. år
    rigtig fin opgave... godt eksempel
  • 25-12-2012
    gav lidt inspiration, men passede ikke helt til den vinkel jeg havde valgt, men den er god nok hvis man vælger den samme vinkel som i opgaven