SRO om farvestoffer i fødevarer

  • STX 2.g
  • SRO (Matematik A, Kemi A)
  • 10
  • 9
  • 1244
  • Word2007

SRO om farvestoffer i fødevarer

SRO i Matematik og Kemi om farvestoffer i fødevarer.

Opgaveformulering
SRO'en redegør for E102 og E110 kemiske opbygning. Herefter har jeg opstillet arbsorptionsspektre for begge stoffer, og ved lineær regression og løsning af ligninger med to ubekendte har jeg lavet en kvantitativ bestemmelse af stofmængdekoncentrationerne af stofferne. Derudover har jeg redegjort for Lambert-beers lov, og angivet tre eksempler for løsning af ligninger med to ubekendte, hvor bl.a et af dem er determinantmetoden.

Elevens kommentar

Jeg kunne skrive om atomorbitaler og sp2-hybridisering når det gjaldt stoffernes opbygning, men skrev kun grupperne i atomet ned. Ellers ville jeg gerne udnytte et bedre eksempel af bestemmelse af koncentrationen med Lambert-Beers lov, da min ikke er helt fyldestgørende.

Studienets kommentar

Der er ikke nogen egentlig konklusion.

Indhold

Resumé og teori side 2
Stoffernes kemiske opbygning side 3
Lambert-Beers lov side 3, side 4
Absorptionsspektre side 4, side 5, side 6
Redegørelse for løsning af to ligninger med to ubekendte side 7, side 8
Anvendte eksperimentelle metoder side 9
Kildeliste side 9

Uddrag

Teori
Jeg har i denne opgave valgt at beskæftige mig med farvestoffer.
Det er relevant at vide, hvad farver består af, nemlig at forskellige bølgelængder af lys repræsenterer forskellige farver. Det menneskelige øje kan registrere bølgelængder fra ca. 400-700 nm (også kaldet det synlige lys). Lyset fra solen (også kaldet hvidt lys), omfatter alle disse bølgelængder.
Men begrebet "farver" er mere kompliceret end som så. Et stof farve afhænger af hvilken bølgelængde (farve) af lys, stoffet absorberer. Således, at hvis et stof absorberer det gule lys, vil de stoffer, farve afspejle "komplementærfarven", og ender ud i at være lilla.

• E102- og E110's kemiske opbygning
E102 og E110 er farvestoffer, der tilsættes i levnedsmidler og plejeprodukter for at give det en gul farve. Cornflakes, tyggegummi, sæbe eller shampoo kan indeholde disse farvestoffer, men trenden er undgå eller helt udskifte disse farvestoffer ved at bruge kornfarve eller b-caroten, da disse stoffer er mere naturlige og ikke kemisk fremstillede.
E102 og E110 er et ”azofarvestof”, og azofarvestoffer er en meget vigtig gruppe af syntetiske farvestoffer. Grunden til at man ønsker at udskifte disse stoffer, er at stofferne anses for at være allergifremkaldende og mistænkes for at bl.a. at gøre børn hyperaktive.
E102 (tatrazin)=C16H9N4Na3O9S2
... Køb adgang for at læse mere

SRO om farvestoffer i fødevarer

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.