Analyse af Amalie Skrams roman "Lucie"

  • STX 1.g
  • Dansk A
  • 12
  • 11
  • 3775
  • PDF

Romananalyse: Analyse af Amalie Skrams roman "Lucie"

Analyse og fortolkning af romanen "Lucie" (1888), der er skrevet af den norske forfatterinde Amalie Skram og er et indlæg i debatten om kvindens position i samfundet i 1880erne.

Opgaven indeholder bl.a. en analyse af, hvorfor ægteskabet mellem de to hovedpersoner mislykkes og perpektiverer det til 1880ernes debat om sædeligheden/den seksuelle dobbeltmoral.

Studienets kommentar

Grundig og relevant redegørelse for sædelighedsfejden og Det moderne gennembrud samt en gennemarbejdet, tekstnær analyse- og fortolkningsdel. Hele opgaven igennem gøres der desuden fin brug af henvisninger til velvalgt baggrundslitteratur
Flot, flydende sprog - dog enkelte komma- og stavefejl
Perfekt som inspiration til opgaver om "Lucie", Amalie Skrams øvrige forfatterskab, sædelighedsfejden og Det moderne gennembrud

Indhold

Indledning 1
Den fatale seksualitet 2
Kvindens seksuelle uvidenhed 3
Borgerskabets renhedsideal 3
Lucie; et offer i kampen for frigørelse 4
Et mislykket dannelsesprojekt 5
Kontraster mødes 6
Lucie; et indlæg i sædelighedsdebatten 7
Sædelighedsbedatten 8
Konklusion 9
Litteraturliste 11

Uddrag

Indledning
Uafhængighed, selvstændighed, gensidig respekt mellem kønnene og seksuel frihed, vil vi I dag betegne som selvfølgeligheder. Men i tiden omkring det moderne gennembrud, var det ingen selvfølge for kvinder at stille sådanne krav. I overklassens borgerlige familier skulle kvinden være underdanig, dydig og taknemmelig for det liv manden havde skænket hende.

Med sine forelæsninger på universiteterne, startede Georg Brandes en litterær bølge hvor han opfordrede især de intellektuelle og kulturelt indflydelsesrige personer til at sætte problemer til debat, i stedet for at falde tilbage på et idyllisk romantisk billede af livet. Som noget af vigtigste nævnte Brandes forholdet mellem kønnene på listen over problemer, der skulle belyses .
Derfor startede, med det moderne gennembrud, også en bølge af kvindelige forfattere, som deltog i debatten om sædelighed, også kaldt den store nordiske krig om seksualmoralen . Debatten om køn og (dobbelt-)moral førte til at kvinderne kunne se helt nye muligheder i forholdet mellem kønnene i et samfund, der var under stor udvikling og forandring .

Trods sædelighedsfejden og det klare modstykke som Brandes forlangte i forhold til romantikken, forholdt de borgerlige familier sig passivt i denne debat. Georg Brandes fulde støtte til kvindernes kamp mod undertrykkelse blev ikke vel modtaget i det almindelige borgerskab, men tværtimod overset. Dette måtte om ikke andet, føre til frustration hos de kæmpende kvinder, der ikke blev hørt, men derimod kraftigt kritiseret i folkeaviserne for deres indlæg i sædelighedsdebatten.
Forholdet mellem kønnene og den borgerlige seksualmoral er simpelt hen det mest påtrængende, sprængfarlige og vedkommende tema i den moderne gennembrudslitteratur. (Litteraturens veje, s. 205)

Gennem en fortolkning af Amalie Skrams roman Lucie og et indblik i Skrams beskrivelse af romanpersonens liv, vil jeg i denne opgave belyse hvilke problemstillinger kvinden blev sat i. Jeg vil gå bag om spørgsmålet om hvorfor manden blev en autoritet og kvinden blev hans eje; jeg vil undersøge hvilken påvirkning den seksuelle moral havde på kvinden, og sidst vil jeg forsøge at konkluderer ud fra Skrams litterære virkemidler**, hvordan romanen Lucie indlægges sædelighedsdebatten... Køb adgang for at læse mere

Analyse af Amalie Skrams roman "Lucie"

[12]
Bedømmelser
  • 23-10-2006
    God opgave.. -og rigtig dejlig når man ikke har fået læst bogen selv ;)
  • 17-02-2006
    ok opgave. kan sagtens bruges til hjælp med sin egen opgave
  • 02-01-2010
    ganske udmærket opgave om tidsperioden.
  • 15-01-2008
    rigtig god opgave:o)