DIO: Al-Qaeda, Osama Bin Laden, World Trade Center

DIO: Al-Qaeda, Osama Bin Laden, World Trade Center

Det Internationale Område (DIO) rapport i Samtidshistorie B og International Økonomi B.
Rapporten er i de 3 taksonomiske niveauer, og omhandler:
Al-Qaeda, Osama Bin Laden, World Trade Center

Problemformulering:
Efter terrorangrebet på World Trade Center, har verden ændret sit syn på mange forskellige ting. Først og fremmest har man øget fokuset på at bekæmpe terrorisme, men samtidig har man, specielt i USA, ændret sin udenrigspolitik, og der er sket store ændringer i økonomien. Jeg vil i denne DIO-rapport undersøge, hvad Al-Qaeda er. Først vil jeg redegøre for Al-Qaedas oprindelse, historie, og organisation. Dernæst vil jeg analysere Al-Qaedas mål og strategier og i den forbindelse analysere en bestemt Al-Qaeda-aktion nærmere, nemlig angrebet på World Trade Center i New York den 11. september 2001. Endelig vil jeg give en begrundet vurdering af, hvilken indflydelse dette angreb fik på den amerikanske økonomi og politik i årene der fulgte. På trods af, at de største politiske ændringer, er i henhold til udenrigspolitikken, vil jeg i denne rapport fokusere på den amerikanske økonomi, og den økonomiske politik siden 11. september 2001.

Indhold

1) Indledning og problemformulering
2) Al-Qaeda
2.1) Osama Bin Laden
2.2) Al-Qaedas mål
2.3) Al-Qaedas strategier
2.4) Al-Quedas struktur
3) Angrebet på World Trade Center (WTC)
3.1) Kapringerne
3.2) Sammenbruddet i World Trade Center
3.3) Udbrud af miltbrand
3.4) Al-Qaeda påtager sig ansvaret
3.5) Den nationale kommission
3.6) Den offentlige reaktion
3.7) Den internationale reaktion
4) Amerikansk politik efter 9/11
4.1) Økonomisk politk efter 9/11
4.2) Udenrigspolitik efter 9/11
5) Amerikansk økonomi efter 9/11
6) Konklusion
7) Metodepapir
8) Refleksionspapir
9) Ordforklaring
10) Kilder

Uddrag

2) Al-Qaeda

Al-Qaeda (القاعدة på arabisk) betyder på dansk ”grundlaget” eller ”basen”. Bevægelsen er stiftet af Sheikh Osama bin Muhammad bin 'Awad bin Laden (أسامة بن لادن) og Dr. Ayman Muhammad Rabaie al-Zawahiri (أيمن محمد ربيع الظواهري‎). Disse er i den vestlige verden bedre kendt som Osama Bin Laden og Ayman al-Zawahiri. Den præcise dato for oprettelsen af bevægelsen er ukendt, men det kan henføres til Afghanistans hovedstad Kabul, i slutningen af 1980'erne, hvor man stiftede bevægelsen som en oprørsbevægelse der samlede arabere for at kæmpe mod sovjetunionen. Al-Qaedas arbejde på det daværende tidspunkt bestod i at rekruttere, finansiere, transportere og træne sunnimuslimske ekstremister til den afghanske modstandsbevægelse. Al-Qaeda regnes i dag for at have det størst udbredte terrornetværk i verden.

2.1) Osama Bin Laden

Osama Bin Laden er født i 1957 i Saudi Arabien. Hans far var en arabisk milliardær (Muhammed Awid Bin Laden), så Osama studerede i økonomi, organisationsteori og som civilingeniør. Under sine studier på universiteter i Saudi Arabien, mødte Bin Laden den palæstinensiske militant Abdullah Yusuf Azzam, hvorefter Osamas store interesse for islam, fik ham involveret i Azzams overbevisninger om ”Jihad” (hellig krig mod de vantro). Alt dette skete i Saudi Arabien, men i 1979 besluttede Bin Laden sig for at tage til Afghanistan, og hjælpe med at kæmpe imod den sovjetiske besættelse, ved at befri landet. Det var her Bin Laden grundlage Al-Qaeda (omkring 1988). Da den sovjetiske ... Køb adgang for at læse mere

DIO: Al-Qaeda, Osama Bin Laden, World Trade Center

[34]
Bedømmelser
 • 23-04-2009
  meget godt. man få en god indblik i det hele
 • 18-11-2010
  Givet af HHX-elev på 3. år
  super opgave :D.........
 • 09-06-2014
  Rigtig fin opgave!!! god inspiration!! :D
 • 10-04-2014
  Super opg, god hjælp til min egen opg.