SRP: Bowling for Columbine og våbenpolitik | Samfundsfag og Engelsk

 • STX 3.g
 • SRP (Samfundsfag A, Engelsk A)
 • 10
 • 20
 • 6727
 • PDF

SRP: Bowling for Columbine og våbenpolitik | Samfundsfag og Engelsk

SRP om "Bowling for Columbine" af Michael Moore, "Vernon God Little" af DBS Pierre, samt opgavens hovedfokus, en diskussion af våben og våbenpolitik i USA og Danmark.

I opgaven gives der en analyse af Columbine massakren, som danner baggrund for en komparativ analyse af dansk og amerikansk våbenlovgivning.

Herefter analyseres DBS Pierres "Vernon God Little", hvorefter der følger en vurdering af den aktuelle våbendebat i USA.

Studienets kommentar

Eleven har ikke vedlagt de to bilag, men de kan sagtens findes ud fra teksten og litteraturlisten.
Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Indledning
1. Analyse af Columbine-massakren
1.1. Selve hændelsen
1.2. Personkarakteristik af Dylan Klebold og Eric Harris
1.3. Whose fault was it?
2. Analyse af DBC Pierres ”Vernon God Little”
2.1. Analyse og fortolkning af ”Vernon God Little”.
2.2. Perspektivering til Columbine-massakren
3. Dansk og amerikansk våbenlovgivning
3.1. Komparativ analyse af den amerikanske og den danske våbenlovgivning
3.2. Vurdering af forskellene i den amerikanske og den danske våbenlov
3.3. Uddybning af den amerikanske våbenlovgivning i henholdsvis North Carolina, Connecticut og Iowa
4. Vurdering af den aktuelle våbendebat
4.1. Hvem er aktørerne?
4.2. ”Bowling for Columbine”
5. Konklusion
6. Bilag

Uddrag

Indledning
Vi har efterhånden prøvet mange gange at vågne op til en international nyhed om et skoleskyderi. En nyhed om, a en frustreret elev er gået amok med pistoler, geværer, shotguns eller sprængstoffer og har forvandlet en undervisningsinstitution til et blodbad. Det er svært at få hold på årsagerne til skoleskyderierne. Hvorfor sker det eksempelvis hovedsageligt i USA? Mobning, våbenlovgivning og mediecirkusset er nogle af de elementer, der kan være med til at samle brikkerne omkring spørgsmålet.

Denne opgave vil jeg gennem en analyse af Columbine massakren diskutere hvad årsagen til at sådan en frygtelig massakre kan finde sted, og hvor meget medierne har med det at gøre. Efterfølgende analyserer jeg DBC Pierres debutroman Vernon God Little, og perspektiverer til Columbine massakren. Denne roman er oplagt da den har mediernes tørst efter en syndebuk som det centrale tema.
I min komparative analyse af våbenlovgivningen i Danmark og USA sætter jeg fokus på hvorfor våben er en så stor del af det amerikanske samfund, og afsluttende vurderer jeg på den aktuelle våbendebat i USA.

1. Analyse af Bowling for Columbine
I min analyse af Columbine-massakren vil jeg starte med en kort redegørelse, hvorefter jeg vil karakterisere Dylan Klebold og Eric Harris, som stod bag massakren. Afsluttende vil jeg lave en vurdering af hvorfor massakren i det hele taget fandt sted.

1.1. Selve hændelsen
I forstaden Littleton nær Denver højt oppe i Colorados Rocky Mountains er formiddagens undervisning i fuld gang d. 20. april 1999. Kl. 11.15 ringer det til pause, men Dylan Klebold og Eric Harris har ikke været til time. De har været i gang med at planlægge det sidste og gør sig klar til et kæmpe blodbad, de ikke selv regner med at overleve . De er begge klædt i sort, åbner ild og smider en røgbombe på parkeringspladsen udenfor skolen. To er allerede blevet dræbt inden drengene har sat deres føder inden for skolen, hvor de roligt skyder sig vej gennem kantinen. Alle flygter paniske, og nogle har held med at komme udenfor, imens andre søger tilflugt bag skabe eller på toiletter, men ikke alle undgår skuddene. 11.23 slår en medarbejder fra kantinen alarm. Øjenvidner fortæller, at drengene på vej mod biblioteket på 1. sal udveksler sjofle replikker med hinanden. Columbine High School bliver omringet af politistyrker, brandbiler, ambulancer og bombeeksperter. Da politiet langt om længe stormer biblioteket ligger både Dylan Klebold og Eric... Køb adgang for at læse mere

SRP: Bowling for Columbine og våbenpolitik | Samfundsfag og Engelsk

[5]
Bedømmelser
 • 04-04-2014
  Rigtig god opgave. Perspektiveringen er meget overvejet, hvilket har hjulet mig til at tænke i et større perspektiv.
 • 21-02-2013
  Rigtig god opgave, der hjalp mig med inspiration til min egen SPR, som handler om school shootings.
 • 22-06-2015
  God opgave til eksamen
 • 05-04-2015
  god opgave - meget overskuelig!