Tidslinje

Optakt til 2. Verdenskrig

1918: Tyskland får en republik, den såkaldte Weimarrepublik, som varer fra 1918 til 1933 (fra slutningen af 1. Verdenskrig til Hitlers magtovertagelse). Weimarrepublikken bliver dannet af en forfatningsgivende forsamling i byen Weimar. Forfatningen indfører et liberalt demokrati i Tyskland med lige valgret, parlamentarisme og en indførelse af borgerlige rettigheder. Den valgte præsident fik rettighederne over militæret og havde også mulighed for at sætte landets forfatning ud af kraft. 

Weimarrepublikken blev tvunget til at acceptere Versaillestraktatens betingelser. Republikken mødte stor politisk modstand, og der opstod en stor splittelse mellem de regeringsbærende partier, som førte til, at regeringen endte med at bryde sammen i 1930 ovenpå en stor økonomisk krise. Modstanden mod Weimarrepublikken var blandt andet med til at bane vejen for Hitlers magtovertagelse i 1933. 

1920: Det tyske nationalsocialistiske arbejderparti (NSDAP) offentliggør sit partiprogram, hvori en meget antisemitisk holdning kommer til udtryk. 

1923: Den 8.-9. november igangsætter Hitler et nazistisk statskup i München, som kaldes ølstuekuppet (også kaldet ølkælderkuppet). Nazisterne, med Hitler i spidsen, invaderer et politisk møde på værtshuset Bürgerbräukeller (deraf navnet “ølstuekuppet”). Hitler erklærer sig selv som leder af en ny revolutionær tysk regering. Efter “revolutionen” i ølstuen påbegynder Hitler og nazisterne en demonstration gennem München, der stopper, da den bliver mødt af politiet, som dræber 16 demonstranter. Demonstrationen går i opløsning, Hitler flygter, men bliver efterfølgende anholdt for landsforræderi og kommer i fængsel. 

Kuppet fik efterfølgende en mytologisk status blandt nazisterne, som betragtede de faldne ved demonstrationen som martyrer. 

1925-26: Adolf Hitler udgiver sit selvbiografiske værk, Mein Kampf, hvori jøderne blandt andet får skylden for Tysklands stigende arbejdsløshed og for den globale økonomiske krise mere generelt. I bogen står der, at jøderne i skjul arbejder for at opnå verdensherredømmet, og derfor burde de udryddes ifølge Hitler. I bogen gør Hitler sig selv til leder af en politisk bevægelse, der har til formål at redde den tyske stat. 

Bogen blev skrevet, mens Hitler sad i fængsel i 13 måneder i 1923-1924. 

1929: Wall Street krakker den 24. oktober, hvilket skaber en global finanskrise (dagen kaldes også “Den sorte torsdag). Finanskrisen udformer sig til kapitalismens værste krise nogensinde. Krisen rammer især Europa og skaber inflation i Tyskland. Krisens konsekvenser kalder man også for “den store depression”, som varede frem til slutningen af 30’erne og skaber stor arbejdsløshed og fattigdom i både USA og Europa.

Mange historikere mener, at Wall Street-krakket har stor betydning for, at Hitler fire år senere kunne erobre magten i Tyskland. Krakket skabte nemlig stor arbejdsløshed og en stigende fattigdom, hvilket fik tilslutningen til det nazistiske parti til at vokse. 

1932: I november bliver Hitlers nationalsocialistiske tyske arbejderparti (NSDAP) det største parti i rigsdagen med 48,5% af stemmerne. Demokratiet er på den måde med til at føre Hitler til magten. 

1933: Adolf Hitler kommer til magten den 30. januar, da han bliver rigskansler i Tyskland, efter han var blevet udpeget af præsident Paul von Hindenburg. Dette markerer Weimarrepublikkens undergang og begyndelsen til et nazistisk diktatur i Tyskland. 

1933: Om aftenen den 27. februar bliver en brand efter al sandsynlighed påsat ved Rigsdagen i Berlin af hollænderen Marinus van der Lubbe, som havde været medlem af et kommunistisk parti. Den nazistiske regering udlægger efterfølgende branden som et kommunistisk kupforsøg. Branden i Rigsdagen bliver brugt som propaganda og som middel til at vise, hvordan Tysklands fjender forsøger at skabe uro i det tyske samfund.  

Hitler brugte attentatet til at indføre begrænsninger af en række friheds-rettigheder, heriblandt brevhemmeligheden og presse- og forsamlingsfriheden. Derudover blev samtlige kommunistiske og socialdemokratiske aviser forbudt

1934: “De lange knives nat” iværksættes af Hitler. Begivenheden betegner en udrensning, som fandt sted i Nazityskland mellem 30. juni og 2. juli 1934. Det nationalsocialistiske...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind