Adolf Hitler: "Mein Kampf" (1925)

Overblik

Mens Hitler sad i fængsel efter sit revolutionære kupforsøg (ølstuekuppet), skrev han en bog, som hedder Mein Kampf (dansk: Min kamp). Bogen er en selvbiografisk skildring af, hvordan Hitler kom på de tanker, der senere skulle blive vigtige elementer i den nazistiske ideologi. 

Bogen udkom i to bind. Det første bind den 18. juli 1925, det andet den 11. december 1926. Første bind rummer primært selvbiografiske skildringer, mens andet bind indeholder Hitlers ideologiske tanker og idéer til opbygningen af en ny tysk stat. Mein Kampf bliver betragtet som et nazistisk manifest, der fremlægger det nazistiske program.

Nedenfor finder du en gennemgang og analyse af kapitel 11, som hedder “Folk og race” fra bind 1, som blev skrevet i 1924 og udgivet året efter. Uddragene stammer fra bogen Adolf Hitler: Min Kamp, bind 1. Jørgen Paludans Forlag, 1966. Til slut kan du læse nogle generelle bemærkninger om Mein Kampf og bogens indhold. 

Du kan læse uddraget af kapitel 11 her. 

Gennemgang af kapitel 11

Hitler går ind for såkaldt “racerenhed”

I begyndelsen af kapitel 11 gør Hitler det klart, at han opfatter mennesket som inddelt i forskellige racer, og at de forskellige racer ifølge Hitler befinder sig på hver sit udviklingsstadie. Hitler forklarer dette ved at sammenligne mennesket med andre dyr: “(...) samtlige levende væsener på jorden slutter sig hver til sin art (...) Ethvert dyr parrer sig kun med et af samme slags. Mejse går til mejse, finke til finke, markmus til markmus, ulv til ulvinde osv.”

Denne opdeling i racer kalder Hitler for “naturens livsvilje”, fordi naturen begrænser ethvert dyr i at parre sig med en anden race, da det kan føre til nedsat frugtbarhed, som begrænser forplantningsevnen, sygdom “eller fjendtlige indgreb”, som han skriver. Dette argument bruger Hitler til at sige, at der også findes en naturlig selektion blandt mennesker, der automatisk sørger for, at de bedst egnede overlever. Men hvis to mennesker på hver sit udviklingsstadie forplanter sig, bliver menneskearten ikke ved med at udvikle sig. Hitler skriver det således: 

Enhver krydsning mellem to ikke lige højtstående væsener resulterer...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind