Analyse

Få hjælp til analyse af debatartiklen ”Virkelighed forpligter – også i litteraturen”, skrevet af Johan Christian Nord og udgivet i Politiken 31/3 2015.  På de næste sider tager vi analysebrillerne på og kigger nærmere på tekstens argumentation, retorik og sproglige virkemidler.

Vi giver inspiration til analyse af argumentationen ved at se på brugen af appelformerne, etos, logos og patos, samt brugen af eksempler i artiklen. Alle tre appelformer er i spil i teksten. Johan Christian Nord taler til læsernes fornuft (logos-appel) ved at give logiske årsagsargumenter. Han bygger troværdighed op (appel til etos) gennem sin sproglige stil og ved at fremstå som en intelligent person, der ved meget om litteratur. Han taler til modtagernes følelser ved hjælp af ironi og i kraft af positive ord, der skal få læserne til at føle, at det danske samfund er værd at kæmpe for.

Eksemplerne i teksten benytter Nord som billeder på den generelle situation inden for selvbiografisk litteratur i dag. På den måde får han overbevist modtagerne om, at litteraturen generelt set er relativistisk og præget af egoisme. Af sproglige virkemidler er billedsproget i artiklen særligt værd at lægge mærke til. Der benyttes metaforer, som gør problemstillingerne mere konkrete for modtagerne.  

Arbejdsspørgsmål til analyse

Her giver vi nogle spørgsmål til teksten, som du kan bruge til at komme i gang med din analyse. Du kan naturligvis finde svar på de næste sider.

Hvordan virker eksemplet med Hega Holst i teksten? Kan eksemplet på nogen måde være med til at overbevise modtagerne om skribentens synspunkter?

Hvordan kan sprogbrugen i artiklen være med til at styrke læsernes tillid til skribenten?

Hvordan påvirker det modtagern...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind