Analyse

På de næste sider får du hjælp til at analysere ”Vildt”. Kortfilmen er instrueret af Julie Bille og udkom i 2004.

Vi har fokus på følgende punkter i analysehjælpen:

Hvis du har behov for mere hjælp til at komme i gang med analysen på egen hånd, anbefaler vi, at du læser vores generelle vejledning til analyse af kortfilm:

Analyse af kortfilm

Dette er Studienets vejledning til kortilmanalyse, som er særlig velegnet for dig, der skal analysere kortfilm i Dansk eller Mediefag på gymnasiet. Kortfilm benyttes ofte i undervisningen i, fordi det er meget mere overskueligt at gennemgå en kortfilm end en spillefilm.

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Erik og Cecilie er Maries venner. De har ikke mødt Joachim før, men han er inviteret med til fødselsdagen, fordi han er Maries nye kæreste. De fremstår begge ret usympatiske, arrogante og intolerante. De ser tydeligt ned på Joachim, fordi han er slagter – og ikke engang selvstændig. 

Erik er arkitekt og fortæller selvoptaget om et nyt stort projekt på tegnestuen, ligesom han giver Joachim et længere foredrag om bjælkehyttens arkitekturhistorie. Cecilie er selvstændig, og det ligger mellem linjerne, at hun er en succesfuld erhvervskvinde. 

De bryder sig heller ikke om, at Joachim går på jagt. Det er i modstrid med deres værdier. De synes, at der er noget brutalt og primitivt over Joachims hobby, men også over ham som person. De ser på ham med væmmelse i blikket, når han spiser sin sushi og slikker sig på fingrene. 

Ingen af dem griber Joachims opfordring til at skyde ham for at redde deres eget liv. Det viser, at deres moral er stærkere end deres dyriske overlevelsesinstinkt. Der er principper, som de ikke vil bryde for nogen pris. De vil f.eks. ikke slå et andet menneske ihjel, uanset om det så koster dem deres eget liv. 

Joachim er selvfølgelig filmens største psykopat, men alle de andre karakterer er også ret usympatiske. Det er en film uden nogen, man for alvor kan holde med. Det gør gyset i den afsluttende scene lidt mindre, fordi vi dybest set er ret ligeglade med, om Erik, Cecilie og Marie overlever eller ej.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind