Vildt

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke kortfilmen “Vildt”. Kortfilmen er instrueret af Julie Bille i 2004. Spilletiden er 11 minutter. 

Det er en film, der skildrer en fødselsdag i et sommerhus, hvor to par samles for at hygge sig i hinanden selskab. Det går dog helt galt, da den ene af mændene viser sig at have psykopatiske træk, og hævner sig på de andre, måske fordi de har set ned på ham. 

Du får resumé og arbejdsspørgsmål, som kan give dig en god start på din analyse. Derefter gennemgår vi de centrale elementer, som det er godt at medtage i en analyse. Til sidst får du hjælp til at fortolke kortfilmen.

Du kan også lytte til podcasten, hvor vi går i dybden med analysen af filmen.

Her kan du læse vores generelle råd om brugen af analysehjælp.

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Handlingen foregår i et afsides skovområde, hvor Cecilie og Erik har deres sommerhus. Vi er altså ude i naturen, men det er en meget hyggelig og tæmmet natur. Det kan vi f.eks. fornemme, hvor Erik retter på sit fuglehus.

Alting virker idyllisk, men der er samtidig en meget småborgerlig ordentlighed over miljøet. Det er pænt på en lidt livløs og hæmmet måde – selv fuglehuset skal være i vater. Alt skal være i kontrol. 

Joachims ankomst er en håndgranat, som lander midt i det civiliserede og kultiverede miljø. Han er et menneske, som har et helt andet værdisæt end de andre. For Joachim er livet en kamp for overlevelse. Hvis man skal slå ihjel for at overleve, så gør man det. Han er ikke hæmmet af den samme moral som de andre, der mener, det er forkert at tage et menneskeliv under alle omstændigheder. 

Lidt firkantet kan vi sige, at Joachim repræsenterer den vilde natur, hvor det kun er den stærkeste, der overlever. De andre repræsenterer en menneskelig civilisationen, der mener at have hævet sig moralsk over naturens brutale kamp for overlevelse. 

På et mere jordnært niveau kommer Joachim også fra en anden socialklasse end de øvrige. Han er slagter, mens Erik er arkitekt og Cecilie er selvstændig. Det er uklart, hvad Marie laver, men hun har lige fået et nyt job foran 200 andre ansøgere. De er altså karrieremennesker, som arrogant ser ned på Joachim, fordi han er slagter.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Vildt

[1]
Bedømmelser
  • 10-12-2023
    Givet af 1.g'er på STX