Analyse

Her får du hjælp til at analysere billedet "Vandreren over tågehavet". Det er et maleri af Caspar David Friedrich fra 1818. I analysehjælpen har vi fokus på følgende:

Hvis du vil have mere hjælp til din billedanalyse, kan du med fordel bruge vores vejledning. Den giver dig en grundig og systematisk forklaring af alt det, som du skal have med for at lave en god analyse.

Billedanalyse

Med denne model til billedanalyse får du hjælp til at komme i gang med din analyse af et billede eller maleri.

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Naturen fylder meget i ”Vandreren over tågehavet”. Det er en smuk natur, men det er ikke en hyggelig, pyntelig eller harmonisk natur, som billedet skildrer. 

Totalbilledet får derimod naturen til at virke overvældende stor og kraftfuld. Klipperne er kolossale, tågen er tyk og uigennemtrængelig, og udsigten strækker sig ufatteligt langt, indtil himmel og horisont smelter sammen i blåhvide nuancer. 

Det er altså ikke en rolig og harmonisk oplevelse af naturen, som billedet skildrer. Naturen fremstår så storslået og kraftfuld, at det virker helt overvældende. Mange bruger ofte udtrykke sublim til at beskrive den slags sanseoplevelser, der er så overvældende, at de er umulige at rumme. 

Vandreren er søgt ud i naturen for at få en sublim sanseoplevelse, som åbner ham for erkendelsen af, at der også findes noget sublimt i ham selv – nemlig den guddommelige ånd, som gennemstrømmer både mennesket og naturen. 

Den guddommelige ånds betydning bliver også understreget af, at himlen fylder omkring en tredjedel af billedet. Vi får indtryk af, at naturen åbner for en nærmest religiøs åbenbaring hos vandringsmanden. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind