Podcast

"Vandreren over tågehavet" af Casper David Friedrich 1818. Klik på billedet for at se det i stor størrelse. Public Domain. 

Her kan du høre vores podcast om billedet ”Vandreren over tågehavet” af Caspar David Friedrich. I podcasten diskuterer vi, hvordan billedet kan forstås og tolkes. Podcasten giver dig en god introduktion til billedet, som kan hjælpe dig med din egen analyse og fortolkning.

NB! Vi får defineret begrebet 'det gyldne snit' forkert i podcasten. Du kan derfor se bort fra vores gennemgang af begrebet (ca. 3:30-4:20).

Du kan høre mere om:

00:00 Billedets motiv

01:50 Komposition

05:15 Personer og miljø

09:35 Virkemidler og symbolik

12:40 Fortolkning og perspektivering

I podcasten medvirker Kasper (ph.d. i Litteraturhistorie) og Michael (cand.mag. i Dansk og Filosofi). Signe er podcastens vært.

Her kan du læse et uddrag fra podcasten:

Vi skal tale om "Vandreren over tågehavet", et maleri af Caspar David Friedrich fra 1818, og det er Michael og Kasper, som er redaktører i Dansk, som jeg har med til at tale om maleriet. Michael, hvad er det for et maleri? 

Ja, det er jo et motiv, hvor vi er i et storslået bjerglandskab, hvor vi egentlig mest ser bjergtinderne, fordi selve landskabet henligger i en tåge. I forgrunden af billedet har vi en rygvendt vandrer, som er klatret op og ser ud over det her landskab, og man kan se vinden tager hans hår og så videre. Han er ude i naturen, og han har denne vandrestok, som fortæller os, at han har været ude at gå denne her tur. 

Og i mellemgrunden ser vi så de øvrige bjergtinder, han kigger ud over, hvor tågen lige lader dem titte frem. Vi kan også se lidt sparsom bevoksning på nogle af dem. I baggrunden går horisonten næsten i opløsning, hvor himlen fylder ret meget. at billede. Det fylder næsten en tredjedel af billedet. Så på en eller anden måde må denne her himmel være vigtig. 

Og man kan måske sige også om det her billede, at det er jo inspireret af nogle virkelige landskaber. Men Freidrich har sat bjergtinderne sammen lidt efter forgodtbefindende i sit atelier. For eksempel så hedder bjerget til højre, der ligner sådan et westernbjerg, det hedder Zirkelstein og ligger i Sachsen. Så det er altså vandreren, der som billede jo også hedder "Vandreren over tågehavet", som er gået op og og ser nu ud over dette her storslåede landskab.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind