Podcast

Her kan du høre en podcast om Gustaf Much-Petersens digt ”til mine forældre”. Podcasten hjælper dig med at analysere og fortolke digtet.

Vi går i dybden med digtet, så du kan få en god start på dit arbejde med det. Du kan høre mere om dette:

00:00 Introduktion til digtet og dets komposition

01:50 Analyse af verselinje 1-8

06:05 Analyse af verselinje 1-19

08:50 Analyse af verselinje 20-28

13:50 Opsamling på virkemidlerne

14:55 Fortolkning og perspektivering

Medvirkende

Kasper (ph.d. i Litteraturhistorie)

Line (cand.mag i Dansk og Engelsk)

Signe (vært)

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra podcasten:

Vi skal tale om ”til mine forældre”, som er et digt af Gustaf Munch-Petersen fra 1932, og det er Kasper og Line, som er redaktører i dansk, som jeg har med til at tale om digtet. Line, kan du ikke starte med kort lige at opridse for os, hvad det er for et digt, vi har at gøre med? 

Jo, det kan jeg. Det er et digt, som består af én strofe på 28 linjer, så det er en sammenhængende enhed, vi har at gøre med her. Det kan måske gøre digtet lidt vanskeligere at gå til, fordi det bare flyder ud i ét. Men når vi arbejder med det her, vil vi prøve at tage det i nogle forskellige dele, for man kan nemlig opdele det i nogle forskellige små enheder inde i den store sammenhængende enhed.

Der tager vi i cirka de første 7-8 linjer, hvor der er en form for tilbageblik på jegets barndom og opdragelse, men også en henvendelse til, som titlen afslører, til de her forældre, som jeget taler til. 

Derefter kommer der så en linje, der hedder ”skal jeg sige:” Det er linje 8. Der kommer jegets replikker, altså hvor jeget begynder at overveje, hvad det skal sige til sine forældre på baggrund af opdragelsen, jeget har haft, og den opvækst, jeget har haft. Det fortsætter egentlig hele vejen ned til linje 19, hvor jeget begynder at overveje, hvad ville de så sige? 

eller vil i sige:
han fik alt,
han tog alt af os,

Der kommer forældrenes perspektiv. Så til sidst, der kommer de her linjer: 

jeg ved, i har ret, naar i siger det.
jeg tror, jeg har ret, naar jeg gaar til mit eget land.

Der kommer i de sidste linjer en form for konklusion eller efterrefleksion på de tanker, jeget har gjort sig i forhold til forældrene. Så for er opsummere er det både et digt, som er sammenhængende i en strofe, men så har det også nogle forskellige dele undervejs.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind