Testamentet

I denne analysehjælp kan du få hjælp til at arbejde med Christian Sønderby Jepsens dokumentarfilm Testamentet (2011). Vi giver dig et resume af filmen og vi gennemgår alle relevante analysepunkter. Du får også hjælp til at fortolke filmens intentioner og til at vurdere, hvor godt den realiserer dem.

Uddrag

Nedenfor kan du læse et uddrag fra vores analysehjælp til Testamentet.

Historien bliver primært fortalt fra Henriks perspektiv

Testamentet lægger ikke skjul på, at den primært er interesseret i at fortælle historien fra Henriks perspektiv. Allerede fra første scene bliver det gjort klart, at det er Henriks henvendelse, som er årsagen til, at dokumentaren overhovedet er blevet lavet.

De andre personer i filmen bliver derfor primært præsenteret i kraft af deres relation til Henrik. Vores indtryk af dem påvirkes derfor også af, hvordan de opfører over for ham. Fx kommer vi til at dele Henriks stærkt kritiske billede af sin far, som filmen skrider frem. Dels fordi vi er vidner til faderens manipulation og hadefulde beskeder i nutiden (fx 01:13:54), og dels fordi vi hører Henriks beskrivelser af brødrenes traumatiske opvækst i fortiden. 

Vi får som modtagere også let ved at identificere os med Henriks kamp, når vi også ser ham i helt almindelige hverdagssituationer. Fx når han prøver at få sin skrøbelige økonomi til at hænge sammen og få udsættelse på sin husleje, eller når han fejrer sin fødselsdag med sin kone og søn. Pengeproblemer og familiehygge er noget, alle kan relatere til. Den slags situationer står i modsætning til de mere ekstreme sider af Henriks liv, som kan være sværere at identificere sig med. Fx hans storebrors stofmisbrug.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Testamentet

[5]
Bedømmelser
 • 31-01-2023
  Givet af 2.g'er på STX
 • 19-01-2023
  Givet af 1.g'er på STX
 • 18-12-2022
  Givet af 3.g'er på STX
 • 24-10-2022
  Givet af 2.g'er på STX