Analyse

På de næste sider får du hjælp til at analysere ”Stavgang”. Novellen er skrevet af Helle Helle og udkom i 2007 i Ud & Se. 

Vi har fokus på følgende punkter i analysehjælpen:

Hvis du har behov for mere hjælp til at komme i gang med analysen på egen hånd, kan du bruge vejledningen til novelleanalyse:

Novelleanalyse

Denne analysemodel til noveller er tænkt som en hjælp til dig, der skal analysere en novelle i dansk. Den kan bruges som inspiration til alle typer af noveller, og den er god, uanset om du skal skrive opgave eller skal til eksamen.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Novellen har træk, der er typiske for minimalismen

Helle Helle er den fremmeste repræsentant for minimalismen i dansk litteratur. Hendes noveller er ofte korte, ordknappe og yderst tilbageholdende med informationen om personerne. På overfladen sker der sjældent noget som helst i Helle Helles noveller. Det egentlige drama udspiller sig som regel i alt det usagte, der står mellem linjerne. 

Det er også i nogen grad tilfældet i ”Stavgang”. Det er en ret kort novelle, som på overfladen beskriver et fuldstændig begivenhedsløst møde mellem to mennesker. Det egentlige drama finder sted under overfladen. Kvinden fortæller ikke direkte til manden, at hun er interesseret i ham. Derfor afviser han hende heller ikke direkte. Men der er alligevel ingen, der er i tvivl om, at det er det, der foregår. 

Novellen er på den måde et eksempel på, hvor stor en rolle det usagte spiller i vores kommunikation. Det er et typisk træk ved minimalismen. 

Alligevel er ”Stavgang” ikke helst så minimalistisk, som Helle Helles noveller plejer at være. Den virker som et mere løst og afslappet frikvarter – novellen er der også en bestillingsopgave til DSB’s magasin Ud & Se. Det er måske en af årsagerne til, at Helle Helle har slækket lidt på sine sædvanlige stramhed. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind