Stavgang

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke novellen ”Stavgang”. Novellen er skrevet af Helle Helle i 2007 og udgivet i Ud & Se.

Vi giver dig resumé og arbejdsspørgsmål, som kan hjælpe dig i gang med din analyse. Så gennemgår vi de centrale elementer i analysen. Derudover får du også hjælp til fortolkning og perspektivering.

Du kan også lytte til vores podcast, som går i dybden med novellen.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Vand og tørst bliver symboler på kvindens lyst

Kvinden er meget tørstig gennem hele novellen. Det skyldes selvfølgelig, at hun har motioneret på en varm sommerdag. Men vi kan også tolke hendes tørst som et symbol på hendes seksuelle behov. 

Hun skynder sig at tømme sin flaske, da hun falder i snak med manden. Det giver hende nemlig et påskud for at invitere sig selv med ham hjem. Hun spørger, om hun må fylde flasken op hos ham. 

Manden tager hende med hjem – men kun til haven. Han lukker hende ikke ind i huset. Han er venlig, men mere end nødvendigt. Han holder hende på afstand ved kun at lukke hende ind i haven. 

Kvinden bliver mindet om en anden historie om seksuelt begær, da hun fylder vandflasken. Hun kommer til at tænke på huset tidligere beboere. Det var et ægtepar, hvor manden forlod konen til fordel for en anden gift mand fra lokalområdet. Den tidligere beboer åbnede altså i den grad for sluserne til sit seksuelle begær:

Hvis man drejede for meget, ville vandet sprøjte ud.

Kvinden må åbne vandhanen forsigtigt – hun må passe på, at hun ikke også bliver revet helt væk af sit begær. Tørsten bliver altså et symbol på et andet fysisk behov, nemlig det seksuelle begær.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Stavgang

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.