Jeg lider af bullshitallergi

Her ser vi nærmere på teksten Johan Olsen: »Jeg lider af bullshitallergi. Det giver noget udslæt og af og til spontant næseblod« (tekst 5a). Den er en interviewartikel, skrevet af Stine Hansen og udgivet i Berlingske, 3. juli 2020.

Vi giver et resumé og nogle ordforklaringer, som hjælper dig med at forstå teksten. Derefter går vi i dybden med de synspunkter, som har at gøre med emnet sproglige aversioner, og hvorfor man kan blive irriteret over andres sprogbrug.

Resumé og ordforklaringer

I artiklen interviewes Johan Olsen om, hvordan vi bruger sproget, og hvilke sproglige træk og fejl der er irriterende eller problematiske. Han fortæller, hvordan han bruger sproget forskelligt i de mange sammenhænge, han fungerer i. Han har de største udfordringer, når han skriver sangtekster på dansk, fordi det hurtigt kan ende i klichéer eller klodsede formuleringer.

Han har det svært med sprogbrug, som er påtaget smart eller opstyltet. Han kalder det, at han lider af “bullshitallergi”. Det kan fx være særlige ord, der får sprogbrugeren til at virke smart eller klog, selvom ordene egentlig ikke tilføjer noget til indholdet. Han mener, at engelske ord godt kan berige sproget, men kun i de tilfælde, hvor de har en betydning, som adskiller sig fra de tilsvarende danske ord.

Johan Olsen bliver irriteret over sproglige fejl som at bruge “både-men” i stedet for det korrekte “både-og”, eller at folk bruger ord i en forkert betydning. Det gælder også, når folk skriver i et sjusket sprog med stavning og sætninger, der viser, at de ikke har gjort sig umage. Han mener, at vi hele tiden bedømmer hinanden på det sprog, vi bruger, og tilpasser os til hinandens sprogbrug. Han synes ikke, at bandeord er et problem, men at de kan være sjove at...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind