Søndag af Camilla Christensen

Her får du hjælp til at analysere og fortolke novellen “Søndag”. Novellen er skrevet af Camilla Christensen i 1996 og udgivet i novellesamlingen Stjernebørn.

Vi giver dig et resumé af teksten og gennemgår de centrale elementer i analysen. Derudover får du også hjælp til at fortolke teksten.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Budskab

Der er ikke noget eksplicit budskab i teksten. Der formuleres ikke en morale til sidst. Alligevel er handlingen moraliserende. Hovedpersonen bliver på sin vis straffet, da hun skifter side og bliver mobber selv. Hun mister sin ven og bliver samtidigt igen gjort til offer. Moralen kunne have været: mobning betaler sig ikke! 

Men trods alt er der større nuancer på spil, fordi vi også ser den indre psykologiske konflikt i pigen, hvor handlingerne som mobber er i strid med hendes følelser. Flokmentaliteten overtager hende, men alligevel gør hun det rigtige til sidst, da hun hjælper pigen. På den måde bliver budskabet nærmere en fortælling om, hvor brutalt og ubarmhjertig et mobbeoffers liv er. 

I lidt videre forstand kan tekstens budskab overføres fra børneuniverset til samfundet mere generelt. Teksten antyder det selv gennem passagen, hvor rakkerne karakteriseres fordomsfuldt som nogen, der ikke hører til, og som det derfor er i orden at terrorisere og se ned på. Det fortæller noget, som desværre har udspillet sig rigtigt mange gange gennem historien og fortsat gør det. Det er ikke kun børn, der mobber. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Søndag af Camilla Christensen

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.