Podcast

Her kan du lytte til en podcast om Thomas Korsgaards novelle ”Selvmordsmanual". I podcasten går vi tæt på novellen og hjælper dig med at analysere og fortolke den, så du kan få en god start på dit arbejde.

Du kan høre mere om:

00:00 Resumé og komposition

01:20 Fortælleteknik

03:00 Personer og miljø

08:30 Sproglige virkemidler

13:20 Fortolkning og tema

Du kan høre Michael (cand.mag. i Dansk og Filosofi) og Birgitte (cand.mag. i Dansk og Engelsk), som er redaktører i Dansk på Studienet. Signe er vært.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra podcasten:

Vi skal tale om "Selvmordsmanual", som er en novelle skrevet af Thomas Korsgaard i år 2019, og det er Birgitte og Michael, som er redaktører i Dansk, som jeg har med til at tale om novellen. Michael, hvad er det for en novelle?

Ja, det er ikke det, som titlen siger, nemlig en selvmordsmanual. Det er ikke en opskrift på at begå selvmord, kan man sige. Heldigvis for det. Nej, vi har sådan en fortæller, der holder sig selv lidt ud i strakt arm, som et "man", der beretter om en aften, hvor han bliver mere og mere bitter og mere og mere fuld og prøver at begå selvmord. 

Men han bliver ved med at finde alle mulige undskyldninger for egentlig at udskyde det, og til sidst falder han bare om på badeværelset, hvor han har tænkt sig at dø af kulilteforgiftning fra fem stearinlys, som så er gået ud. 

Og så har den et vendepunkt i og med at næste morgen, der vågner han op og er ikke død alligevel. Og så er det som om, at han får styr på lejligheden, og han er også til børnefødselsdag hos sin søsters datter og møder hele det her galleri af familie, som han har været bitter på aftenen før. Så det er egentlig handlingen.

Og en rimelig enkelt komposition. Hvor der sker et skift der, hvor han skal af sted til familiefødselsdagen. Fortælleteknisk er der måske lidt mere at tale om?

Ja, da er det værd at tage fat i det her med, at han konsekvent omtaler sig selv som "man". Egentlig er det jo en form for jegfortæller, vi har med at gøre i denne her tekst, men der står jo ikke jeg på noget tidspunkt. Så han siger konsekvent "man" om sig selv, og det gør det lidt mere neutralt, og det giver en eller anden fornemmelse af...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind