[0]

Purusha-hymnen

Dette er vores analysehjælp til “Purusha-hymnen”, som er en betydningsfuld tekst i hinduisme og vedisk religion, som er forløberen for hinduismen. “Purusha-hymnen” findes i den ældste del af Vedaerne, kaldet Rigveda, hvor den står i bog 10, sang 90 (Rigveda X, 90). 

“Purusha-hymnen” er en skabelsesmyte og handler om, hvordan både verdensordenen og samfundsordenen (kastesystemet) er blevet til ved et ur-offer, hvor guderne ofrer ur-væsenet Purusha.

Om tekstudgaven

Vi benytter en oversættelse af “Purusha-hymnen”, som findes i grundbogen Hinduismen af Allan Poulsen (2017), hvor den står som tekst 29. Oversætteren er Klara Preben Hansen.

Der findes lidt forskellige oversættelser og udgaver af hymnen, men indholdet er det samme. Derfor kan du sagtens bruge vores analysehjælp, selvom du måske sidder med en anden tekstudgave.

Analysehjælpens indhold

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af analysehjælpen:

Hymnen er en skabelsesmyte: Ud af offeret bliver verden skabt

Hymnen er en myte om altings tilblivelse, dvs. en skabelsesmyte. Ur-guderne ofrer Purusha, og ud af dette offer bliver de forskellige dele af verden skabt.

De “tre fjerdedele” af offeret, der stiger opad som røg, bliver til den himmelske verden, mens den sidste fjerdedel bliver til den jordiske verden hernede. Dyrene skabes ud af offersmøret, som guderne former, så det bliver til både “luftbårne dyr, til vilddyr og tamdyr” (v. 16). Af selve Purushas krop skabes den kosmiske orden med måne, sol, luftrum, himmel og jord. En del af denne orden er, at guderne Indra og Agni skabes til at ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Purusha-hymnen

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.