Podcast

Her kan du lytte til en podcast om Klaus Rifbjergs novelle ”Peter Plys". I podcasten går vi tæt på novellen og hjælper dig med at analysere og fortolke den, så du kan få en god start på dit arbejde.

Du kan høre mere om:

00:00 Resumé og komposition

02:35 Fortælleteknik

05:20 Personer og miljø

18:35 Sproglige virkemidler

24:20 Fortolkning og tema

Du kan høre Birgitte (cand.mag. i Dansk og Engelsk) og Kasper (ph.d. i Litteraturhistorie), som er redaktører i Dansk på Studienet. Signe er vært.

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Vi skal tale om "Peter Plys", som er en novelle skrevet af Klaus Rifbjerg i 1964, og det er Kasper og Birgitte, som er redaktører i Dansk, som jeg har med til at tale om novellen. Birgitte, hvad er det her?

Det er en meget mærkelig tekst, men hvis jeg skal starte med lige hurtigt at ridse op. Den er næsten komponeret som det, man kunne kalde en rammefortælling. Det er som om vi begynder og slutter i nutiden med, at den voksne jegfortæller gerne vil finde ud af, hvorfor er det, han hader Peter Plys? Og har han en gang været i  seng med sin søster eller eller ej? Det vil han gerne have svar på i nutiden.

Og spørgsmålet er jo så, om han får de svar. Men han tænker i hvert fald tilbage. Og så præsenterer han os for en erindring, hvor han mener at kunne huske, at hans søster har lagt sig op i sengen til ham en gang under krigen, hvor de delte værelse. Hans storesøster er det.

Og så får vi sådan en beskrivelse af, hvordan de ligger i sengen sammen. Og så præsenterer han os for den anden erindring, hvor han tilsyneladende har sex med sin - det er hans nuværende kone - Connie, dengang de var børn. Det foregår hjemme ved Conny, hendes hus eller hendes forældres hus.

Og så fortæller han, at han så siden hen som voksen, der var han på et tidspunkt på studierejse i Tyskland, og det er her, at han første gang tænker tilbage på den der sexscene med søsteren. Altså for at håndtere det. Så skyder han mindet om det barndomssex, han tilsyneladende havde med Connie, ind over.

Så det bliver en slags copingmekanisme, fordi det er så stort et tabu at tænke på, at man har været sammen med sin søster på den måde. Så er det bedre at tænke, at man har været sammen med det, der rent faktisk er i ens kone nu i dag.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind