Barnet i Graven

Opgaven fra skriftlig eksamen i Dansk A på HHX den 19. maj 2020 handler blandt andet om H. C. Andersens eventyr “Barnet i Graven””. Du skal analysere og fortolke teksten og sammenligne den med maleriet Sorg.

På de følgende sider får du først et resumé af eventyret og baggrundsviden om perioden romantikken, som eventyret tilhører. Dernæst kan du læse vores hjælp til analyse, hvor vi dykker ned i personkarakteristik, komposition og billedsprog. Vi undersøger også skildringen af sorg. Det er analysepunkter, som det giver god mening at fokusere på ved netop den her tekst. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores opgavehjælp:

Billedsproget bidrager til at skildre sorgen

Der findes flere forskellige slags billedsprog i “Barnet i Graven”, og de bidrager alle til at beskrive moderens sorgproces for os.

Teksten menneskeliggør abstrakte begreber som sorg, søvn og død via personifikationer. Vi hører fx, at moderen “overgav sig til Sorgen, og den kastede hende som Søen kaster Skibet, der har mistet Ror og styrer.” (l. 28-29). Her beskrives sorgen som et levende væsen, der har magt til at kaste rundt med hende og hendes følelser. Samtidig gemmer linjerne på en sammenligning, hvilket ses af ordet “som”. Virkemidlerne bidrager til at beskrive sorg for os - noget, der ellers kan være svært at forstå. 

Tekstens tydeligste personifikation finder vi i Døden, der er skildret som “en Mand hyllet i en stor Sørgekappe” (l. 50). Han bliver dermed en konkret aktør i historien, som vi bedre kan forholde os til end det lidt abstrakte begreb død.

Eventyret trækker på flere sammenligninger. Det ses især i rejsen ned i underverdenen, hvor Dødens øjne lyser “som var han i Ungdoms Aar” (l. 52), og hvor jordoverfladen giver efter “som et svævende Klæde” (l. 57). Samtidig beskrives underverdenen via en besjæling, fordi den er “stor og venlig” (l. 60). I eventyrets slutning beskrives Gud via to metaforer som “en støtte for hendes Fod, et Lys for hendes Forstand” (l. 92-93). Troen på Gud er altså noget, mennesker kan støtte sig til og blive klogere af. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind