Er ondskab fravær af empati?

Introduktion

En af de mest kendte psykologer, som har forsket inden for ondskab, er britiske Sir Simon Philip Baron-Cohen (1958-)Cohen er især kendt for sin autisme-forskning, men i undervisningen vil man typisk møde ham i forbindelse med empati og ondskab. Her vil man ofte arbejde med pointerne fra et af Cohens hovedværker, The Science of Evil (2011).

Ondskab skyldes fravær af empati

Ifølge Cohen kan onde handlinger altid forklares ud fra en mangel på empati. 

Cohen mener, at vores evne til at udvise empati består af to dele. Først skal vi have evnen til at aflæse andres følelser, så vi fx forstår, når en anden person oplever smerte, sorg eller ubehag. Dernæst skal vi have en impuls til at reagere på vores opdagelse, så vi fx rent faktisk stopper op for at hjælpe, hvis vi konstaterer, at en person har slået sig. 

Cohens forskning peger på, at mennesker kan have forskellige grader af empati. Det store flertal af mennesker har et normalt niveau af empati, men der findes også folk med særlig høj evne for empati og folk med lav eller næsten ikke-eksisterende evne for empati. Det er ifølge Cohen især hos disse mennesker med lav eller ingen empati, at man finder gerningspersonerne bag onde gerninger.

Man kan dog også opleve, at folk med almindelig evne til empati begår onde gerninger. Så vil det i følge Cohen blot skyldes, at deres evne til empati  har været ‘slukket’ i situationen. Man kan forestille sig, at der kan være forskellige grunde til, at empati bliver sat ud af k...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind