Ondskab

I dette kompendie kan du læse om ondskab i et psykologisk perspektiv. Ondskab er et ofte anvendt tema i både Psykologi B og Psykologi C. 

Du kan blive bedt om at arbejde med ondskab i forbindelse med et mere overordnet tema om området socialpsykologi, men vi har valgt at dække det i et kompendie for sig selv, da du også kan møde det i andre sammenhænge. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra kompendiet.

Den idealistiske ondskab

Den idealistiske ondskab er den type ondskab, hvor personerer udfører onde handlinger, fordi de tror, at de handler godt

Den idealistiske ondskab ses især hos folk, som har så stærk tilknytning til en ideologi, at de overbeviser sig selv, om at handlinger, som svarer til ideologien, er gode handlinger. Fx kunne man have en ekstremistisk religiøs ideologi, som gør det legitimt at skade eller dræbe de vantro, eller en ekstremistisk politisk ideologi, som tillader eller kræver voldelige handlinger i kampen for ens politiske agenda. Fælles for eksemplerne er, at man slet ikke tænker på sine handlinger som onde, men som et led i en større plan, der skal fremme det gode. Man kan sige, at idealistisk ondskab ofte vil være resultatet af en ekstrem form for gruppepolarisering, hvor en bestemt gruppe over tid er kommet til at betragte en anden gruppe som mindreværdige mennesker, som det er tilladt (eller måske ligefrem påkrævet) at udøve vold imod. 

Anders Behring Breiviks terrorangreb på øen Utøya i Norge i 2011 bliver ofte hevet frem som eksempel på den ideologiske ondskab. Under den efterfølgende retssag forklarede Breivik sine gerninger ud fra sin tilslutning til en højreekstremistisk ideologi, hvor han så mordene på de unge mennesker som et led i en kamp for Norges fremtid og sikkerhed.  

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Ondskab

[2]
Bedømmelser
  • 10-03-2024
    Givet af 3.g'er på STX
  • 21-02-2024
    Givet af 3.g'er på STX