Moralsk frakobling

Psykologen Albert Bandura har formuleret en teori, hvor onde handlinger kan forklares ud fra fænomenet moralsk frakobling.

Moralsk frakobling betyder, at personer, som handler ondt, ofte har et behov for på en eller anden måde at koble sig fra ansvaret for deres onde handling eller måske endda koble sig fra tanken om, at handlingen overhovedet er ond. I følge Bandura har vi nemlig et grundlæggende menneskeligt behov for at retfærdiggøre vores handlinger - og hvis vi så alligevel gør noget, som er svært at retfærdiggøre (fx noget, der skader eller ligefrem dræber andre), må vi tage forskellige strategier i brug for at håndtere det.

  • En typisk strategi kan fx være at flytte ansvaret for handlingen over på nogle andre. Det klassiske eksempel er en soldat anklaget for krigsforbrydelser, som forsvarer sine handlinger med, at han bare adlød ordrer ovenfra. Soldaten har været i stand til at begå de onde handlinger, fordi han har overbevist sig selv om, at han ikke har haft noget valg, og at han ikke bærer det e...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind