Podcast

Her kan du lytte til en podcast om Martin A. Hansens novelle ”Offer". I podcasten går vi tæt på novellen og hjælper dig med at analysere og fortolke den, så du kan få en god start på dit arbejde.

Du kan høre mere om:

00:00 Resumé og ordforklaringer

04:25 Komposition og genre

09:30 Fortælleteknik

16:20 Personer og miljø

32:30 Sproglige virkemidler

38:10 Fortolkning og tema

Du lytter til Kasper (ph.d. i Litteraturhistorie) og Niels Aage (cand.mag. i Dansk, Oldtidskundskab og Religion). Begge er redaktører i Dansk på Studienet. Signe er værten.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra podcasten:

Vi skal tale om "Offer", en novelle af Martin A. Hansen fra 1944. Niels Aage og Kasper, redaktører i dansk, er dem, jeg taler om novellen med. Kasper, kan du starte med at præsentere novellen for os? 

Ja, det er en ret lang novelle fra 1944, under besættelsestiden i Anden Verdenskrig. Der er ikke nogen direkte referencer til krigen, men vi kan komme tilbage til den historiske sammenhæng. Handlingen er sat langt tilbage i tid, med mange gammeldags ord, og det er svært at sige præcist, hvornår i historien det foregår. 

Vi følger et søskendepar, Jacob og Marie, på 7 og 11 år, som er forældreløse og bor hos en fattig bonde. De hjælper med at passe køer og børn, og bonden er lidt udstødt i området. På dette tidspunkt er der pest i området, og mange de ender med at dø, inklusiv børnenes forældre og søskende. ingen ved, hvad de kan gøre. 

De religiøse autoriteter har gjort, hvad de kunne for at bede Gud om at beskytte området mod yderligere sygdom, så de tager til den sidste udvej og ofrer et uskyldigt barn for at appellere til Gud og beskytte resten af byen.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind