Analysemodel og eksempel

Sådan bruger du analysemodellen

Denne analysemodel er designet til at hjælpe dig i gang med at analysere nyheder. Hvis du ikke ved, hvor du skal begynde, kan du følge de enkelte trin i modellen for at lave en god analyse og fortolkning. Vi har prøvet at medtage de elementer, som oftest vil være relevante at komme ind på i en nyhedsanalyse - uanset hvilken specifik nyhedsgenre, som du arbejder med.

Hvis du skal analysere en specifik nyhedsgenre, kan du eventuelt starte med at tjekke, om Studienet har en mere fokuseret analysemodel til netop denne genre. Fx har vi en specifik vejledning til analyse af nyhedsartikel, hvor der er særligt fokus på netop de elementer, som indgår i denne genre.

...

Eksempel på nyhedsanalyse

Her kan du se et konkret eksempel på, hvordan en nyhedsanalyse kan se ud. Vi har taget udgangspunkt i denne artikel fra DR.

Analyse af “‘til grin’ og ‘en skandale’: Kritikken hagler ned over regeringen efter halvandet års forsinket inflationshjælp”

Nyhedsartiklen “‘til grin’ og ‘en skandale’: Kritikken hagler ned over regeringen efter halvandet års forsinket inflationshjælp” er udgivet på DR’s hjemmeside. Artiklen handler om, at regeringens akutte inflationshjælp til udsatte familier først træder i kraft med halvandet års forsinkelse. Den er især bygget op omkring citater fra forskellige politikere, som har en holdning til sagen. 

Afsenderne er Tobias Leth Klinge og Tim Tørnqvist, som begge er journalister for DR. De to journalister gør dog ikke særlig opmærksom på sig selv i teksten, men giver til gengæld en del plads til citater fra forskellige kilder. DR er et landsdækkende medie, og mange danskere bruger deres hjemmeside som primær nyhedskilde. Dermed kan artiklen formodentlig nå en bred modtagergruppe. Indholdet er dog særligt interessant for de grupper af danskere, som har haft brug for regeringens inflationshjælp (d.v.s. lejere med lavt rådighedsbeløb).

Hvis vi ser på de fem nyhedskriterier, scorer artiklen især højt på kriteriet om konflikt. Det kommer til udtryk ved, at udtalelser fra regeringen bliver stillet i kontrast til udtalelser fra oppos…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind