Sprog

Novellen bruger hverdagssprog

Novellen ”Nørreport” er skrevet i en realistisk stil. Det vil sige, at vi ser sprogbrug i novellen, som vi også kan opleve i virkeligheden. 

Allerede i de første linjer ser vi, hvordan novellen bruger talesprog i teksten. Her står der, at drengen ”så ud ad helvede til”. Vendingen er et kraftudtryk eller bandeord, som fortælleren bruger til at engagere læseren. Fortælleren prøver så at sige at få læseren op af stolen og få os til at se, hvor dårligt drengen faktisk har det. Kraftudtrykket forstærker vores indtryk af drengens elendighed. 

Vi ser talesproget tydeligst i citatet, hvor den ældre kvinde tænker på en situation to uger tidligere, hvor hun har set drengen sammen med sin datter:

 Jo, han havde siddet der, og datteren havde bemærket noget om, at det var et temmelig dumt sted at sætte sig, midt på trappen, helt ærligt. 

Passagen er et skjult citat af datterens replik, som den ældre kvinde kommer til at tænke på. Her har teksten et mundtligt præg. Talesproget er samtidig med til at give sproget et hånligt tonefald. Det ser vi især i vendingen “helt ærligt”. Hvis vi læser teksten op, er det næsten som om kvinden fnyser af drengen. Her viser sproget en nedladende holdning til dr...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind