Nørreport

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke novellen “Nørreport”. Novellen er skrevet af Katrine Marie Guldager i 2004 og udgivet i novellesamlingen København.

Vi giver dig et resumé af teksten og gennemgår de centrale elementer i analysen. Derudover får du også hjælp til fortolkningen. Hvis du har brug for et hurtigt overblik, kan du læse vores noter til teksten.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Novellens gentagelser viser storbyens tilfældige forbindelser

Der er mange gentagelser og spejlinger i novellen. For eksempel er der mange ligheder mellem de to kvinder. De har begge et rødt uldtørklæde på. De høje støvler er også en fællesnævner for dem. Vi kan også hæfte os, at der er to drenge i novellen, og at begge har det dårligt. Drengen på stentrappen bliver spejlet af den syge dreng, som den ældre kvinde skal lave aftensmad til i Ballerup. 

Novellen viser på den måde de tilfældige forbindelser og sammentræf, der opstår i den moderne storby. Men den understreger samtidig fremmedheden mellem menneskerne i byen. Personerne kommer nemlig aldrig rigtig hinanden ved. De to kvinder med røde uldtørklæder mødes aldrig igen. Drengen, der ligger syg i Ballerup, har heller ikke noget at gøre med drengen på stentrappen. Han er bare en dreng i en lignende situation et andet sted.

Hvis vi læser videre i novellesamlingen København, som ”Nørreport” er del af, vil vi opleve, at karakterer og figurer fra ”Nørreport” går igen i de andre noveller. Bitten er for eksempel en karakter i novellen ”Kysselæber”. I en anden novelle indgår en fjer, som måske/måske ikke er den samme fjer, som den ældre kvinde fjerner fra sine støvler i ”Nørreport”. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Nørreport

[1]
Bedømmelser
  • 05-05-2021
    Givet af 2.g'er på STX