Analyse

På de næste sider får du hjælp til at analysere “Nørreport”. Novellen er skrevet af Katrine Marie Guldager og udkom i 2004 i København.

Vi har fokus på følgende punkter i analysehjælpen:

Hvis du har behov for mere hjælp til at komme i gang med analysen på egen hånd, anbefaler vi, at du læser vores generelle vejledning til novelleanalyse:

Novelleanalyse

Denne analysemodel til noveller er tænkt som en hjælp til dig, der skal analysere en novelle i dansk. Den kan bruges som inspiration til alle typer af noveller, og den er god, uanset om du skal skrive opgave eller skal til eksamen.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Fortælleren ser ting, karaktererne ikke kan se

Novellens alvidende fortæller træder flere steder frem og viser os, at karaktererne overser drengen: 

Drengen så faktisk ud til at have det dårligt, men kvinden tænkte, at han nok bare var træt.

Den første del af sætningen er beskrevet fra fortællerens synsvinkel. Fortælleren kan se, at drengen har det dårligt. Den anden del af sætningen er beskrevet fra kvindens synsvinkel. Hun tror, at drengen er træt. Citatet viser altså to forskellige fortolkninger af, hvordan drengen har det. Ordet ”faktisk” understreger, at fortællerens blik på drengen er mere korrekt end kvindens. Kvinden kan ikke se, hvordan drengen virkelig har det, men det kan fortælleren.

Fortælleren viser os altså her, at kvinden tager fejl i sin fortolkning af drengens tilstand. Hvis vi lytter til sproget i citatet, især ordet ”faktisk”, kan vi høre, at fortælleren næsten virker forarget over, at kvinden ikke kan se, hvordan drengen har det.  På den måde kan vi sige, at fortællerens synsvinkel er med til at understrege en kritik af de forbipasserende, der er optaget af deres eget og ikke ser andre menneskers krise. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind