Lysias' forsvarstale i sagen om drabet på Eratosthenes

Vores analysehjælp til Lysias' forsvarstale i sagen om drabet på Eratosthenes giver hjælp til at forstå og analysere talen. Vi forklarer om baggrundsviden og talens kontekst som forsvarstale i en retssag. Du får også et resumé, som giver en god forståelse af talen. 

Vi giver grundig hjælp til analyse, hvor vi bl.a. går i dybden med Lysias’ brug af appelformer og retoriske virkemidler. Desuden har vi en side med noter, hvor analysehjælpens indhold forklares i kort form.

Vi benytter M. Herman Hansens oversættelse af talen fra 1982. Udgaven findes online på dansketaler.dk.

Her kan du læse et uddrag af analysehjælpen til Lysias' forsvarstale i sagen om drabet på Eratosthenes:

Talens tilblivelse, afsender og modtager

Talen er skrevet af taleskriveren Lysias i begyndelsen af 300-tallet f.Kr. Lysias skrev den til en mand ved navn Eufiletos, som var anklaget for ulovligt manddrab på Eratosthenes. Retssagen foregik ved Athens domstol. Lysias var berømt for at skrive klare og effektive retstaler, og det er også tilfældet i denne sag. Læs om Lysias og hans retorik.

Selvom Lysias har udformet manuskriptet, var det Eufiletos, som holdt talen. Det er derfor Eufiletos, der taler og er tekstens “jeg”. Talens afsender er både Lysias og Eufiletos. Modtagerne er de athenske dommere, der skulle afgøre skyldsspørgsmålet.

Talens og retssagens omstændigheder

Eratosthenes havde forført Eufiletos’ kone og flere gange haft sex med hende i Eufiletos’ hus. Denne form for utugt var strengt forbudt ifølge Athens love, og det var tilladt for ægtemanden at slå ægteskabsbryderen ihjel. Det var netop, hvad Eufiletos havde gjort, da han fangede Eratosthenes i sin kones seng.

Alle var klar over, at Eratosthenes havde bedrevet utugt med Eufiletos’ kone, så det handler retssagen ikke om. Det, Eratosthenes’ slægtninge beskylder Eufiletos for, er derimod følgende anklager ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Lysias' forsvarstale i sagen om drabet på Eratosthenes

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.