Livskriser

Her får du hjælp til at skrive en analyserende artikel om skildring af livskriser. Hjælpen tager udgangspunkt i Opgave 1 fra Skriftlig eksamen i Dansk A på hf, den 4. juni 2020. I opgaven skal du analysere novellen ”Voilà!”, som er skrevet af Nanna Goul og stammer fra novellesamlingen Erle Perle (2017). 

Vi giver dig først hjælp til at forstå opgaveformuleringen og finde en vinkel til din artikel. Derefter får du et resumé, som kan hjælpe dig til at forstå teksten. Du får hjælp til selve analysen, hvor vi har særligt fokus på fortæller, personer og sprog. Til sidst får du hjælp til at fortolke novellen og ideer til at perspektivere den til emnet, som er skildringer af livskriser.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af opgavehjælpen.

Livskrisen ødelægger fortælleren indefra

Fortællingen viser os at intet er faldet på plads eller kommet i orden inde i Susanne. For hende er livskrisen altødelæggende. Den er er ikke kun en ophobet opvask, manglende rengøring og noget, som man lige kommer sig over. I stedet er det en dyb og skræmmende forandring af hendes personlighed, hvor vrangforestillingerne har taget magten og undertrykt virkeligheden. 

Novellen viser os altså et moderne menneske i en psykisk invaliderende livskrise. Ordet krise betegner en situation, hvor problemerne har vokset os over hovedet. Vi kan ikke længere klare dem selv. Det er tydeligt, at Susanne står i præcis den situation, men samtidigt har hun overskredet den. 

Ved at gøre virkeligheden til vrangforestilling, behøver hun ikke længere leve med krisen. Men mon ikke de fleste af læserne deler Dittes fortvivlede og forfærdede reaktion på Susannes psykiske tilstand?

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Livskriser

[2]
Bedømmelser
  • 16-04-2021
    Givet af HF-elev på 2. år
  • 22-01-2021
    Givet af HF-elev på 2. år