Perspektivering

”Kvinden” sætter problemer til debat, men er alligevel atypisk for perioden

”Kvinden” er skrevet midt under den litteraturhistoriske periode, der kaldes det moderne gennembrud. Det var her, litteraturen skulle blive mere virkelighedsnær og sætte konkrete problemer til debat. 

”Kvinden” er dog ikke en specielt virkelighedsnær tekste. Novellen kaldes ”en fabel” i undertitlen, og den indledes som et eventyr. I historien kan månen og statuerne på museet tale og have følelser. Altså er miljø- og personbeskrivelserne urealistiske i den forstand, at de ikke følger naturlovene. Det gør ”Kvinden” til en atypisk tekst for perioden. 

Omvendt virker ”Kvinden” i høj grad tidstypisk, når vi ser på novellens tema og budskab. Her sætter den nemlig problemer under debat, akkurat som det var normen for litteraturen fra det moderne gennembrud. 

Novellen tematiserer den snævre rolle, som borgerskabets kvinder er fanget i. Indirekte tematiserer den også den frihed og magt, som mændene tager sig. Dens budskab står ikke direkte i teksten, men kan læses frem mellem linjerne: kvinderne har ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind