Analyse

På de næste sider får du hjælp til at analysere folkeeventyret “Kong Lindorm”. Vi har fokus på følgende punkter i analysehjælpen:

Hvis du har behov for mere hjælp til at komme i gang med analysen på egen hånd, anbefaler vi, at du læser vores generelle vejledning til analyse af eventyr:

Eventyranalyse

Her får du en model til eventyranalyse, som kan hjælpe dig med skrive en god analyse af eventyr. Vi hjælper dig med at lave din analyse, herunder hvordan du analyserer genre, miljø, personer, sprog og eventyrtræk og fortolker tema og budskab.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Hyrdepigen

Det er ikke tilfældigt, at det er en simpel hyrdepige, der får bugt med lindormens komplicerede seksuelle fortrængning. 

Hyrdepigen er nemlig ikke lige så kulturelt forfinet – eller fordærvet – som de to fornemme prinsesser. Hun har en anden balance mellem natur og kultur i sig. Hun udnytter netop sin naturlighed i sin behandling af lindormens forkvaklede seksualitet. Hun benytter sig eksempelvis af nogle ret lavpraktiske hyrdepigerekvisitter på bryllupsnatten:

Hun bad om, at de ville skaffe hende ni hvide særke, som aldrig havde været brugt før, desuden et kar med sødmælk og et kar med lud, og så mange ris som en karl kunne bære i favnen. Folkene på slottet fandt jo, at det var noget bondetossesludder og indbildning; men kongen sagde, at hvad hun forlangte, skulle hun have.

Tjenestefolkenes reaktioner på hendes ønsker understreger, at hans naturlige bondevæsen er i modstrid med slottets kulturelle normer. Men hendes naturlige og livskloge væsen viser sig at være den rette modvægt til lindormens forstyrrede seksualitet. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind