Kong Lindorm

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke folkeeventyret “Kong Lindorm”. 

Vi giver dig et resumé af teksten og gennemgår de centrale elementer i analysen. Derudover får du også hjælp til fortolkningen. Hvis du har brug hjælp til at komme i gang med din analyse, kan du læse vores arbejdsspørgsmål. Du får et hurtigt overblik i vores noter.

Du kan også høre vores podcast om eventyret. I podcasten giver vi vores bud på, hvordan eventyret kan gribes an.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

En hyrdepige fra skovens natur må hjælpe prinsen med hans kulturelle fortrængning

Eventyrets væsentligste modsætning er den mellem natur og kultur. Prinsens fortrængning af sine egne naturlige drifter er nemlig et produkt af den kultur, han er vokset op i. Han er fremmed overfor sin egen natur i en sådan grad, at hans dyriske sider er udspaltet i lindormen. 

Der skal en naturlig pige til for at hele denne splittelse i prinsen. De to prinsesser formår det ikke – de har formodentlig et lige så forkvaklet forhold til deres egen natur og seksualitet som prinsen. Løsningen på problemet skal findes tættere på naturen:

Nede ved skoven lå et bitte hus; der boede kongens fårehyrde. Han var en gammel mand og havde en datter.  

Hyrdepigen lever i tættere forbindelsen med naturen end prinsen – både den ydre og den indre. Hun bruger dette kendskab til naturen til at hjælpe prinsen med at forstå sine fortrængte drifter, så de ikke længere kommer til udtryk i voldelige aggressioner. 

Hyrdepigen er ikke ren natur, men hun har en bedre balance mellem kulturens normer og sine egne naturlige drifter. Hyrdepigens hjælpemidler er alle eksempler på bearbejdede – eller kultiverede – naturprodukter. Ris, mælk, lud og særke. Hyrdepigen ved, hvordan man tager den rå natur og omformer den til et kulturelt produkt. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Kong Lindorm

[1]
Bedømmelser
  • 01-02-2022
    Givet af 1.g'er på STX