Kommunikationssituation

Her kan du læse om kommunikationssituationen for H.K.H. Kronprinsessens “Tale til kronprinsen ved Gallamiddag på Christiansborg Slot”. Kommunikationssituationen er på nogle punkter typisk for en lejlighedstale, men der er også en interessant afvigelse. 

Der er flere forskellige modtagergrupper

Den typiske lejlighedstale har én primær modtager, i form af dén person, som talen bliver holdt til ære for. I dette tilfælde er det Kronprinsessens mand, Kronprins Frederik. Derudover er der en række sekundære modtagere af talen i form af de mennesker, som er til stede ved den relevante begivenhed, og som typisk også har et eller andet personligt forhold til den primære modtager. I dette tilfælde er lejligheden en større gallamiddag, så de sekundære modtagere er alle de inviterede, dvs. både kongefamilien, centrale danske politikere og andre betydningsfulde personer fra Danmark og udlandet. 

Denne lejlighedstale er dog lidt speciel, idet den også bliver gjort tilgængelig for Danmarks øvrige befolkning på grund af personernes særlige status. På den måde er der altså også en tredje modtagergruppe for talen: den danske befolkning. Talen hører altså ikke blot til i en rent privat s...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind